Sport

2011.10.30. 14:57

Feltétlenül nyernie kell a Pécsnek a Jászberény ellen

Vasárnap este végre átszínezheti az eddigi meglehetősen szürke összképet a pécsi férfi kosárcsapat.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Három forduló, három vereség, a tabellán az utolsó hely – jelenleg így fest a pécsi férfi kosárlabdacsapat 2011/2012-es mérlege. Ha csak a tényeket nézzük, akkor azért szívjuk a fogunkat: ugyan messze, nagyon messze még az idény vége, s az összkép nem is annyira reménytelen, mint egy másodosztályú vasúti kocsi, de titokban biztosan mindenki jobb rajtot várt a baranyaiaktól.

– Aki egy kicsit jobban ismeri a mostani erőviszonyokat, az szerintem egyetért velem abban, hogy a három győzelmünkből kettő reális volt – vág rögtön a közepébe Szrecsko Szekulovics, a PVSK-Pannonpower vezetőedzője. – A Szombathely hazai pályán ebben a szezonban túl sok vereséget nem fog elszenvedni, abban biztosak lehetőnk, s ez hatványozottan igaz a Körmendre. A Kecskemétet talán elkaphattuk volna a Lauber Dezső Sportcsarnokban, sőt, szerintem ha a szezon második felében találkozunk velük, amikor már mi is összeállunk, akkor meg is vertük volna Sztojan Ivkovics csapatát. De most találkoztunk, s kikaptunk tőlük. Ez van, nincs mit tenni.

A pécsiek sorsolása valóban nem mondható ideálisnak – ám ez még nem feltétlenül magyarázat arra, hogy három meccs alatt miért nem sikerült átlagban még 65 pontot sem dobni. (Csak összehasonlításul: az előző szezon végén a későbbi győztes Szolnoknak a rájátszásban 103-100-ra verte a Pécs...)

– Az a baj, hogy mindenki nagyon izgul – árulta el a vezetőedző. – Látom a srácokon, hogy nem találják a ritmust, nincs meg az a lendület, amely az előző idény második felében jellemzett minket. Kimaradnak a tiszta helyzetek, nem működnek a gyors indításaink, nem tudunk könnyű kosarakat szerezni. Ugyanakkor ha átszakad a gát, azaz végre lesz egy győzelmünk, minden a helyére kerül.

A gátszakadás már vasárnap este bekövetkezhet: a Jászberényt fogadja ugyanis a pécsi csapat – s ha a győzelem összejön, s meglesz a lendület, a következő két ellenfél (a Kaposvár és a Nyíregyháza) is bedarálható.
– Szögezzük azonban le: életveszélyes meccs lesz a mostani – árnyalta felvetésünket azonnal Szrecsko Szekulovics. – Nem szabad, hogy a nagy tét miatt idegesen kosarazzunk. Jobbak vagyunk a Jászberénynél, s ezt a pályán is bizonyítani fogjuk. S mi lesz, ha mégis kikapunk? Akkor a továbbiakban nincs miről beszélni. Ugyan hosszú még a bajnokság, de akkor is: egy rájátszásba vágyó csapat nem kezdhet 0-4-gyel. Mindenképpen nyernünk kell.

A Jászberény másodedzőjének, Halmai Gábornak nagyon kell majd figyelnie, melyik kispadra is ül le

Ugyan újonc az élvonalban a PVSK mai ellenfele, a Jászberény, hiba lenne legyinteni a gárdára: a csapat ugyan kikapott a Szolnoktól és a Nyíregyházától, de – nagy meglepetésre – legyőzte a Kaposvárt, ráadásul idegenben. Az alföldi csapat játékosai egy részét ráadásul a kosárrajongók már jól ismerik: Jonathan Jones és Jibril Hodges már bizonyított hazánkban, s a magyarok egy része (Medve Máté, Borszéki Csaba, Helmeczi András) is letette már a névjegyét az élvonalban. A vezetőedző, Horváth Balázs ugyan még nem bejáratott név a szakmában, ám segítőjét, Halmai Gábort a pécsi közönségnek nem kell bemutatni: a szakember sokáig a PVSK másodedzője volt.

– Nyilvánvaló, hogy furcsa lesz a másik kispadon ülni: annyira megszoktam már a hazait, hogy majd figyelnem kell, hova is megyek – mondta el lapunknak nevetve Halmai Gábor. – A viccet félretéve, nagy csatára számítok. Nekünk újoncként minden mérkőzésen meg kell szakadnunk, ez egyértelmű, s mivel a Pécs nem kezdte jól az idényt, Szrecsko Szekulovics csapata mindenképpen győzni akar, és egyben bizonyítani a közönségnek, hogy nincs nagy baj.

Halmai Gábor tíz éven keresztül dolgozott Pécsett, a mostani játékosok jelentős részét szinte gyerekkoruk óta ismeri.
– Persze, hogy szurkolok a PVSK-nak. Majdnem minden mérkőzésen. Vasárnap este lesz az egyik ilyen majdnemmeccs.

Tabella

1. Kecskemét

3

3

0

247-166

2. Szolnok

3

3

0

273-184

3. Körmend

3

3

0

284-204

4. Atomerőmű

3

3

0

277-250

5. Albacomp

4

3

1

356-272

6. Szombathely

4

3

1

315-300

7. Sopron

3

1

2

225-252

8. Jászberény

3

1

2

215-241

9. Nyíregyháza

3

1

2

209-250

10. Debrecen

3

1

2

213-294

11. Szeged

3

0

3

233-259

12. Kaposvár

3

0

3

222-282

13. Zalaegerszeg

3

0

3

179-235

14. PVSK-Pannonp.

3

0

3

185-244

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!