Sport

2015.12.31. 10:35

Tartalmas, eseménydús évet zár Baranya sportélete

Az év utolsó napján eljön az összegzés ideje is. Baranya sportélete számára igencsak eseménydúsra sikeredett 2015. Temetés a futballpálya közepén, NB III.-as kiscsapat országra szóló sikere, sírból visszahozott meccsek, világkupa-sikerek, sziporkázó edzők a mikrofon előtt. A Dunántúli Napló összeszedte a búcsúzó esztendő legjeit.

Szakács Miklós – Fülöp Zoltán

Lássuk tehát, mik voltak 2015 eseményei a megye sportéletében. Az év...

...sikere

Túlzottan sokat nem kell ezen töprengeni. A HR-Rent Kozármisleny NB III.-as labdarúgócsapatának Magyar Kupa-szereplése kívánkozik ide, nem is vitás. Az, hogy harmadosztályú csapat létére a mislenyi együttes februárban már az elődöntőbe jutásért léphet pályára, nem akármi. Mint ahogyan az sem, hogy a nyolc közé sem szerencsével vagy könnyű sorsolással jutott be.


Az NB II.-es Siófok kiejtése után három OTP Bank ligás együttest, a Puskás Akadémiát, a Diósgyőrt és a Bp. Honvédot pöckölte ki a kupából Németh Zsolt legénysége. Bízzunk a hasonló folytatásban.

...meglepetése

Komlón imádják a kézilabdát, ez nem újdonság. Azon sem kell meglepődni, hogy meccsről meccsre pazar hangulat uralkodik a sportcsarnokban. Még az is a „tudjuk jól” kategóriába tartozik, hogy a komlói szurkolók a legkisebb részsikereket is megtapsolják. Az viszont, hogy idén ősszel végre volt is okuk az örömre, a tapsra és a lelkesedésre, na az már meglepetés a javából. Ratko Djurkovics irányításával a Sport36-Komló a kilencedik helyen áll a bajnokságban, ami egyrészt óriási előrelépés az előző szezon bukdácsolása után, másrészt október végén, november elején fantasztikus sorozatot produkáltak Szögiék. Ötmeccses veretlenségi szériát építettek fel, ebből zsinórban négy győzelemmel hozták lázba szurkolóikat a Vác, a Balmazújváros, a Cegléd és az Orosháza ellen.

...idegborzolója

Zöld pipák, apró hiányosságok... Így kezdődött. Aztán a vége egy nyíltszíni temetés lett a futballpálya közepén. Ha valami, akkor a PMFC körüli események aztán alaposan felborzolták a sportbarátok idegeit tavasszal. Sokáig úgy tűnt, nem lesz gond a klub NB I.-es licencével, aztán ahogy teltek a napok, hetek, egyre nyilvánvalóbb lett: csodára lenne szükség, hogy az élvonalban maradhasson a gárda.A csoda elmaradt, és a pályán hiába biztosította első osztályú tagságát az együttes, a zöld asztal mellett száműzték onnan az MLSZ illetékesei. Azóta a megye I.-ben vitézkedik Márton Gábor csapata, és bár sokan kíváncsiak így is a Pamacsra, legalább ennyien vannak, akiknek még mindig felszökik a vérnyomásuk, ha eszükbe jut a tavasz, és azok az idegborzoló hetek.

... mérkőzése

Sok vitát kiválthat, hogy melyik meccsnek adjuk ezt a címet, mi most az izgalomfaktorra mentünk rá – az lett az első, amelyiknél a legmagasabban volt a vérnyomásunk. Ezt pedig a PVSK-Pannonpower november végi találkozója hozta el. A pécsiek az akkor listavezető Szombathelyt látták vendégül, nagyon sok néző előtt (2200-an voltak a Lauberben) –, s a 2200 jó része elégedetten ment haza a meccs után.A fordulatos derbin három másodperccel a vége előtt egál volt az állás, amikor Veljko Budimir dobott két büntetőt. Az elsőt bevágta, a másodikat kihagyta, hogy ne tudjon felállt támadást vezetni a Falco. 83-82 lett ezzel ide, nyertek a pécsiek.

...szúrása

Berta Dániel nevéhez fűződik, nem is kérdés. Az ifjú pécsi párbajtőröző idén sporttörténelmi eredményt ért el Pécs számára. A berni világkupa-viadalon remek vívással a hetedik helyen zárt, ezzel a pécsi vívósport legjobb nemzetközi eredményét szállítva haza. Nem véletlen, hogy a Dunántúli Napló „Az év embere 2015” szavazásán is ott lehetett a jelöltek között.


....edzői nyilatkozata

Kovács Jenő. A mellett, hogy remek kézilabdaedző, igyekszik a nyilatkozataival elhatárolódni még a sablonosság látszatától is. A mohácsi csapat korábbi trénere még idén február közepén, a Szentendrén elszenvedett 29-28-as vereség után értékelt így: „Sajnos úgy tűnik, csapatom lélekben a busójáráson maradt”. Hiába. A humor nagy fegyver az ember kezében, ha jól tudja azt használni! (Kovács Jenőnek pedig jó egészséget kívánunk 2016-ra!)

...főztje

Kétségtelen, nem a legsportosabb kategória ez, de nem lehet kihagyni. Ahogyan azt karácsony előtt megírtuk, Lukács Gergely, a PVSK-Mecsek Füszért vízilabdacsapatának vezetőedzője otthon harcsapaprikást főzött szentestére. Elkerülve azt, hogy esetleg ne higgyünk neki, az ünnep után hozott egy kis kóstolót is a maradékból.Megízlelve az ünnepi menüt egyetlen dolgot bántunk, de nagyon: hogy nem maradt belőle több. Az biztos, hogy ha egyszer állás nélkül maradna Lukács, szakácsként még nagyon szép jövő állhat előtte. Abban pedig nagyon bízunk, hogy a csapattal együtt kifőz valamit a tavaszra.

...feltámadása

November 1-jén, Sopronban történt. A PEAC-Pécs női kosarasai játszottak a hűség városában, ahol bizony nem Roberto Hernandez lányainak állt a zászló. Nem volt nagy különbség a két csapat között, de pár ponttal végig a hazaiak vezettek. Sőt! Két perccel a vége előtt 74-63 állt az eredményjelzőn, sokan már elkönyvelték a pécsi zakót. Csakhogy ekkor jött az a feltámadás, ami 2015-ben a kategóriaelsőséget is eredményzete. Raksányiék visszahozták a mérkőzést a sírból, és 78-76-ra legyőzték az ősi riválist.

...villanása

Binta Drammeh, a PINKK-Pécsi 424 svéd légiósa gyorsan megmutatta nyári érkezése után, hogy remek kosaras. Meccsről meccsre a pécsiek egyik legjobbja volt a szezonban, de amit a Cegléd ellen bemutatott, az tényleg elképesztő volt. Az embernek még pislogni is alig volt ideje, olyan tempóban termelte a pontokat a légiós, húsz perc alatt 31-ig jutott (a félidőben a Cegléd összesen tartott 30-nál...). Végül 39 ponttal, és egészen pazar 74 százalékos dobási hatékonysággal zárta a meccset.

Az év Dárdai Palija, Dárdai Pali éve

Persze, tudjuk jól: Dárdai Paliból csak egy van. Az „öreg” Dárdait mégsem lehet csak úgy lepalizni, az ifjabb pedig mindenkinek csak Pali. Nehéz lenne megfelelő jelzőt találni Ifj. Dárdai Pál idei esztendejére. Sokak szerint egy született zseni, mások úgy vélik, szorgalomból nem szenved hiányt, ennek köszönheti sikereit. Nevezhetnénk az év edzőjének, kapitányának, motivátorának egyaránt. Az viszont biztos, hogy Barcstól Budapesten át egészen Berlinig ő mindenkinek egyszerűen csak a Pali. Ki tudja, lehet, hogy ebben van az ereje. Legyen hát ő az év Dárdai Palija. Az biztos, hogy 2015 az ő éve volt. Reméljük, az új esztendő csak még több sikert hoz számára.

Ezek is érdekelhetik