Vélem-én

2012.12.11. 10:00

Kormánystratégia a fagyhalál ellen

Amennyi pénzt eddig összegyűlt a családoknál az egyetemre, mehet a tüzelőre. Az elvándorlás is hatásos.

Katus Eszter jegyzete

A magyar Szociális Fórum (MSZF) tájékoztatása szerint harmincra nőtt a fagyhalál áldozatainak száma. Tizenheten fűtetlen otthonukban, illetve a szabad ég alatt haltak meg, tizenhárman pedig kórházba kerülésük után.

Az ilyen adatokhoz szinte azonnal hozzáteszik: mindez azért van, mert nem figyelünk egymásra. De ez nem feltétlenül igaz.

A hétvégi havazásban például egy ételt házhoz szállító férfi hívta fel a rendőrséget, hogy az egyik megrendelőjük két napja nem ad életjelet. Szerencsére kiderült, hogy csak kicsit többet ivott a kelleténél és mélyen aludt.

Az MSZF mindenesetre azt a kérdést szegezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, vajon mit tesz az állam a tragédiák számának növekedése ellen. Amíg a hivatalos válaszra várunk, íme, az én tippjeim.

Például drasztikusan lecsökkentik az államilag támogatott férőhelyek számát a felsőoktatásban. Mivel a tanulmányokért csak kevesen tudnak majd fizetni, a többiek a felsőoktatásra szánt kisebb összeget nyugodtan költhetik tüzelőre, gázszámlára. Máris kevesebben fagynak meg a lakásaikban. A – fogyasztókra áthárított – távközlési adó is segít a spórolásban, hiszen az emiatt lemondott telefonvonalak, és az eladott készülék árából is futja legalább egy télikabátra.

Persze, a legsikeresebb módszer az összes (elmúlt 1-2 évben bevezetett) adó az új választási és felsőoktatási törvénnyel, munkanélküliséggel, és még sok-sok mindennel együtt, amelyek miatt közel kétszázezren vándoroltak külföldre. Az ott megfagyott magyarok ugyanis már nem a hazai statisztikát rontják.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!