Hogy a ruha ne lebegjen a víz felszínén, még súlyokat is varrtak bele

Czeczon Enikő

A régi korok hölgyei elképzelni sem tudták, hogy egyszer elérkezik az az idő, amikor a nőknek nem kell teljesen elfedniük testüket ahhoz, hogy megmártózhassanak a tenger vagy tó kellemes vizében. A divat is folyamatosan változik, hiszen tudjuk, ma már ez egy olyan tényezője az életünknek, amivel kifejezzük önmagunkat. Régen is jelen volt ez, de nem volt ennyire szabad, mint most. 

A túlságosan sokat mutató ruhák a fertő és erkölcstelenség megnyilvánulásai voltak. Így, amikor utánajártam, hogy a felső osztálybeli hölgyek milyen fürdőruhákat viseltek, kissé elborzadtam. Földig érő ruhát húztak, alá nadrágot, hajukat pedig sapka alá rejtették, és hogy a ruha ne lebegjen a víz felszínén, még súlyokat is varrtak bele. A mély vízbe ereszkedve egy rossz mozdulat és ez fulladáshoz vezethetett. 

 

A kor haladtával kezdett felengedni a szigor. A fürdőruha színterén megjelent – ma celebnek számítana – az ausztrál sellő néven emlegetett Annette Kellerman, aki botrányos úszós dresszével felszabadította a nőket az életveszélyesnek számító szabályok alól. Ezért még pár napot börtönben is kellett töltenie. 

De a hullám elindult, olyan változások kezdték el egymást követni a fürdőruhadivatban, hogy biztos vagyok benne, hogy a régi korok hölgyei egyszerre szomorúak és örülnek, hiszen ők már nem hordhatnak olyan divatos szetteket, mint amelyek kaphatók, de boldogok, mert a jövő generációja megtapasztalhatja a szabadságot a strandokon.