A kerékpározás egy többféle szempontból is hasznos tevékenység

Czeczon Enikő

Mindig is imádtam kerékpározni. Még arra is emlékszem, hogy az első próbálkozások során árokba gurultam, mert nem tudtam fékezni, és képes voltam úgyis elesni, hogy csak álltam a kerékpárral. Ezek azonban nem vették el a kedvem a kerékpározástól. Azzal jártam iskolába, a diáktársaimmal mindig kerékpárral vettük nyakunkba a lakhelyünk utcáit, csak egy szabály volt: este 8 órára otthon kellett lenni.

Hosszabb túrákat sosem tettem biciklivel, valahogy számomra csak egy közlekedési eszköz volt, amiből eljuthattam A-ból B-be. Sokaknak azonban ez egy szenvedély, de erre csak akkor jöttem rá igazán, amikor a baranyai térségbe kerültem, mint egyetemista.

A fő változás igazából az volt, hogy itt voltak kerékpárutak, míg nálunk nem. Ugyan most már szülővárosomat is összekötötték a szomszédos településsel kerékpárúttal, de gyerekkoromban még a főúton tekertünk át a nagymamánkhoz, miközben kamionok száguldoztak mellettünk. Félelmetes volt.

Míg itt Baranyában a kerékpáros biztonságban érezheti magát. Jó állapotú utak állnak a rendelkezésére, és folyamatosan érkeznek a hírek, hogy több kilométeres kerékpárutat adnak vagy adtak át, ami lehetővé teszi, hogy biztonságosan eljussunk például az Ormánságba vagy Villányba. De itt nem csak a biztonságon van a hangsúly, hanem arról is, hogy környezetbarát módon ismerhető meg a térség, és az emberek az által, hogy adottak ilyen lehetőségek, szívesebben is pattannak két kerékre, amivel az egészségüket is javítják.