A virágok a természet legszebb csodái közé tartoznak

Czeczon Enikő

Csicseregnek a madarak, zümmögnek a méhek – ez akár elmehetne egy szokványos tavaszi vers kezdésének, amit aztán valahogy úgy folytatnánk: nyílnak a virágok, mosolyba borulnak a szívek. De amúgy ez igaz is, hiszen a tavaszi napsütés és a virágok látványa elűzi a téli hónapok búskomorságát, az emberek többet mosolyognak, örömmel mozdulnak ki, hogy élvezzék a természet csodáit. 

A virágok egyértelműen a természet csodái közé tartoznak, csak mindenkinek más a kedvence. Nálam sosem volt kérdés, hogy melyik virág a kedvencem: egyértelműen a tulipán, amelynek népszerűsége az utóbbi időben újra a csúcson van. 

Magyarországon ez a virág mindig fontos szerepet töltött be az emberek életében. A tulipán nemcsak egy szemet gyönyörködtető csoda, hanem egy ősi magyar népművészeti jelkép is, ami a legkedveltebb virága a magyar ornamentikának. Kerámiákon, ruhákon, bútorokon, szőtteseken szerepel. Gyerekkori rajzaimon is gyakran megjelentek, bár csak azért, mert nem voltam egy rajzművész, a tulipánt megrajzolni azonban mindig egyszerű volt, talán ezért is nőtt annyira a szívemhez. Az egyszerű eleganciája magával ragadja az embert. Az országban egyre több helyen hirdetnek tulipánszüretet tavasszal, és olyan szerencséseknek mondhatjuk magunkat Baranyában, hogy már itt is csatlakozhatunk ilyenhez Kővágószőlősön. 

Végre itt is van egy hely, ahol a természet ezen csodájának lehetünk részesei: egy színes, szemet gyönyörködtető látványnak, ami miatt megszáll minket a boldogság.