A medvehagyma nemcsak finom, közösséget is kovácsol

Czeczon Enikő

Ismeretségem a medvehagymával nagyon friss. Valahogy nem jutott el ennek a fantasztikus növénynek a híre az alföldi térségbe. Talán csak televízióban láttuk, amikor a hírekben bemondták, hogy elkezdődött a szezonja, de legyünk vele óvatosak, mert könnyen összetéveszthető a levele a gyöngyvirágéval, amiről eszembe szokott jutni mindig egy beszélgetés. Már Pécsen éltem, és a szokásos medvehagyma szedő túrám tettem a Mecsekben könyvelhető, hogyha a baranyai térségbe költözöl, akkor nem tudsz majd ellenállni ennek a finomságnak, amit szívesen rágcsálnál magában is tavasszal -, épp gyűjtöttem a kis zsákba a leveleket, amikor arra sétált egy pár, akik szintén szedni érkeztek. A nő telefonon beszélgetett kihangosítva, és egy aggodalmaskodó női hang harsant a vonal túloldaláról: Azt mondták a tévében, hogy könnyen összetéveszthető a gyöngyvirág levélevel. Biztonsagos szednetek? A válasz egyszerű volt: Anya, évek óta itt élünk, és még nem sikerült összetévesztenünk. Most sem fogjuk.

Ez a válasz azonban nem győzte meg az édesanyát, hiszen belenyugodva, hogy nem tudta lebeszélni a szedésről ennyit mondott: Jó jó, de aztán nehogy "Én megmondtam" szituáció legyen belőle.

Az ízén és az illatán kívül azt szeretem a legjobban a medvehagymában, hogy közösséget teremt a térségben. Egyfajta főszereplővé vált az emberek életében, és nem meglepő módon programok is szerveződnek köré. Tavasszal túrák szólnak erről a növényről, vagy éppen főzőklubbok választják témájuknak, és arról már nem is beszélve, hogy konkrétan fesztiválokat szerveznek köré, mint amilyen az Orfűi Medvehagyma Fesztivál, amit idén már 19. alkalommal szerveznek már meg.

Ez a szám is azt jelzi, hogy a medvehagyma mennyire népszerű, és imádom azokat a dolgokat, amelyek összehozzák az embereket, és a medvehagyma ezt fixen eléri.