Adódik a kérdés: nekünk Baranya, nekik mi a fontos?

Bóka Máté Ciprián

Az utóbbi időben nem először lehet hallani azt kormányzati szereplőktől, hogy Pécs a gazdaságfejlesztés fókuszába kerül. Ennek pedig nemcsak politikai, hanem egyszerű praktikus okai is vannak, például az, hogy a térségben még mindig rendelkezésre áll az a szabad munkaerő-kapacitás, amely kiszolgálhatná a gyárakat, üzemeket – akár magasan képzett munkavállalókkal is. 

Az is lényeges szempont, hogy Pécs és Baranya valóban gazdasági kapuja és központja is lehet a határon is átnyúló térségnek is. Sőt, már van egy hatalmas Pécs melletti célterület is, ami ipari parkként adhat otthon a beruházóknak. 

Az irány elég egyértelmű, és talán az elmúlt évtizedekben sosem érzékelhette Baranya és Pécs, hogy ilyen fókuszba kerüljön. 

Csakhogy van egy komoly probléma: nagyon nehéz széllel szemben, olyanokkal, akik bár tucatnyian lehetnek, de kezükben Pécs jelenlegi vezetése, akiknek a saját pecsenyéjük, az újabb százmilliós villájuk, az aranyrúdjaik, vagy éppen a sportállásuk fontosabb, mint a lehetőség megragadása. 

Amíg egy helyi városvezetés – lapjaiban, háttérembereivel, elejtett nyilatkozataival is – uszítva támadja a kormányt, addig sosem lesz nyugodt fejlődés, hanem helyette csak politikai perpatvarok, amik nem az észérvekre, hanem a feleslegesen felturbózott érzésekre alapoznak. Jövőre erről is dönthetünk.