A nap, amikor számot vetünk önpusztító életünkkel

Mészáros B. Endre

Szilvesztert követően rengeteg dologról leszokhatunk. Számomra az egyik legkülönlegesebb eset az volt, amikor egyetemi cimborám egy átmulatott év végi éjszaka után másnaposan arra emelte a kezét, hogy nem eszik többet debreceni salátát. A sulibüfében ugyanis ez volt az egyik legkelendőbb olcsó kaja, tojás nélküli lecsó, virslidarabkákkal. 

Tökéletes mintája ez az átlagos újévi fogadalmaknak. Hiszen piszok másnaposan nem a cigit, a piát tette félre, hanem azt az ételt, ami ezek hatására megviselte a gyomrát. Persze fogyózásra, reformétkezésre hivatkozott, de azért nem árt ilyenkor értéksorrendet fölállítani, hogy mi az, aminek igazán a rabjai vagyunk, mi a leghasznosabb egészségünk szempontjából. 

A történet másrészt megfordítható. Magam is egy szilveszteri bulit követően szoktam le a dohányzásról, mert a nagy tivornya során annyira megfáztam, hogy másnap a hideg hamu illata is irritált. Emiatt egy hétig nem cigiztem, aztán mindig kitoltam a határidőt egy újabb héttel. 
Az ünnepek nagy zabálásait követően szinte adja magát, hogy egy kis időre minél inkább leálljunk mindennel – ez alatt a kaják, piák mellett a pénzköltést is mérlegre tehetjük. 

Valójában az újévi fogadalmak számvetések önpusztító életünkkel, így igen hasznosak akkor is, ha csak néhány napig tartanak. Mert ugyanennek a haveromnak volt olyan éve, amikor több mint ötvenszer szokott le a dohányzásról, ám ma már egyáltalán nem dohányzik.