Wellness: a nyugdíjas évek legjobb ajándéka

Mészáros B. Endre

A külföldi út már nem boldogítja, mert egy hét alatt csak kevés látnivalóhoz jut el, kár már ezzel a fájós ízületeket terhelni. A tengerparti pihenések meg két nap után nagyon egyformák, arra kár pénzt pazarolni. Ellenben a wellnessezés szó szerint kenegeti az ember minden porcikáját, főként gyógyterápiákkal. Arról nem beszélve, hogy a félpanzió többcsillagos széles választékú ellátást jelent. Mert itt a szó nemes értelmében kiszolgálják az embert, miközben a szaunák, a gyógyvíz, a különböző újfajta vízi kezelések és masszírozások csontig hatolnak. Így hát egész évben figyeli az akciókat. 
Meg kell hagyni, európai összevetésben nagyon jól állunk gyógyvizekben, s erre berendezkedő szállodákban. Jó magam legutóbb Hévízen jártam, ahol már egyre kevesebb az orosz beszéd, s az sem gond, ha csak néhány vendég van, akkor is felső szinten biztosítják az extra elegáns ellátást. A fiataloknak ajánlom: az egyik legjobb karácsonyi figyelmesség ilyen ajándékutalvánnyal meglepni a szülőket. 

Nem árt megjegyezni, hogy létezik ennek a gyógy­kúrának egy olcsóbb változata is, az évente kétszer igényelhető 15 alkalomból álló gyógykórházi szolgáltatás. Helyben ez harkányi kezelést, vagy fizikoterápiás programokat jelent a pécsi Hullámfürdőben. Azért ez sincs ingyen, alkalmanként úgy kétezer forintba kerül, de igazi felüdülést hoz. Olyan nyugdíjas pedig nincs, akinek ne lenne baja a térdével, vállával, derekával, s az külön simogatja a lelkét, ha a gyermeke finanszírozásával tud egy ilyen kezeléssorozatot végigvinni.