Úton-útfélen: az ismeretlen felfedezése izgalommal töltheti el a kirándulni vágyókat

Mohay Réka

Mindenki más okból kirándul, s vitathatatlan, hogy gyakorlatilag csak pozitív hatásai lehetnek annak, ha minél többször eredünk útnak ilyen céllal. Láthatjuk, hogy a térségben már a hét végére is több túrázó kezdeményezés indul, megcélozva a természet lágy ölét. Az már más kérdés, hogy a februári tavasz mennyire normális, de a kilengést még jó eséllyel ellensúlyozza majd a már egyre inkább szokványossá váló márciusi fagy. 

Ettől eltekintve azonban időjárási körülményektől függetlenül is érdemes lehet útnak indulni, hiszen akármennyire is ismerjük a környező vagy kicsit távolabbi helyszíneket, bizonyára felfedezhetünk eddig ismeretlen úti célokat is, ahogyan a szentlőrinci horvát közösség is teszi: egy eddig még magyarok által nem, vagy igen ritkán látogatott, különleges, gyógyítóként számon tartott bazilikához zarándokolnak hamarosan.

Az erdei túrázás során is érhetnek minket meglepetések, én például huszonévesen találkoztam először Kantavár romjaival és legendájával. Hiába jártam sokszor a Mecsek különféle tájain, ez valahogy mindaddig kimaradt úti céljaim közül. 

A kirándulás számos jótékony hatása mellett egyik leginkább magával ragadó aspektusa lehet a felfedezés. Sajátos, egészen transzcendens romantikával bír, amikor az összetett és bonyolult valóság részeként, apró kis porszemként bár, de egy-egy darabkával közelebb érezhetjük magunkat a „nagy egész” megismeréséhez. Átutazóként, de talán magunkkal víve valamit mindabból, amit útjaink során megtapasztalunk.