A bor és a művészetek kapcsolata ősi gyökerekből fakadnak

Mohay Réka

A borász hagyományok hazánkban nagy múltra tekintenek vissza, kulturális és vallási gyökerei világszerte ismertek. A Biblia szövegeiben a bor részegítő hatásairól, veszélyeiről is szó esik, ugyanakkor az ital kiemelt szerepét mutatja annak a szentmiséken való használata, amelyek Jézus evangéliumi szavaiban gyökereznek.

Az emberiség számára mai napig fontosak a borászatok, kulturális jelentőségük mellett gasztronómiai különlegességek, élmények köszönhetőek ennek az évezredekre visszatekintő tevékenységnek.

A bort mértékkel érdemes fogyasztani az optimális egészségügyi hatás érdekében. A mondanivalója ennek talán nem véletlen. A természet által nyújtott javakat az emberiség akkor tudja igazán a saját és környezete javára fordítani, ha józanul, mértéktartóan és szélsőségektől mentesen, felelősséggel tudja használni.

A bor, mint az öröm, a szőlő, mint a jó termés a termékenység szimbóluma összeforr a borkészítéshez kapcsolódó figyelmes, gondos, kemény munkához.

Emellett kapcsolódik a művészetekhez is. Ezért üdvözlendő az Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése.

A színészek a bor ihlette költemények szavalásával, melyet a színház online videókban tesz közzé, szintén megjelenik, mekkora hatással voltak nagy költőkre is a jó borok által nyújtott élmények.

A teátrum büféjében pedig megkóstolhatjuk a borbirtok nemes nedűit, ezzel is kifejezve az együttműködést a két intézmény és a két kulturális terület egymásra való hatását.