Bama.hu videó

2024.03.13. 14:40

A bor és a kultúra kéz a kézben jár (videók)

Március 13-án a Főtér Bistro & Bárban a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet idei közös terveiből kaptunk ízelítőt. Az eseményen a bor varázslatos világa és a művészet sokszínűsége találkozott.

Czeczon Enikő

Fotó: Laufer László

A sajtóreggelin, ahol apró falatkák és bor várakozott a megterített asztalokon, a PNSZ részéről Lipics Zsolt igazgató, valamint Vidákovics Szláven művészeti vezető, míg a PTE SZBKI képviseletében Madaras Zoltán elnök ismertette a közös együttműködés részleteit.

bor, pte, pnsz
A bor összeköti az embereket
Fotó: Laufer László

Adott hónaphoz, vershez kapcsolódó bor reprezentálásával is a kapcsolatot erősítik

Ahogyan Madaras Zoltán fogalmazott, mióta ő a kutatóintézetben dolgozik, azóta él az együttműködés a színházzal. Ezt a kapcsolatot pedig évről-évre szeretnék tovább erősíteni. 

Az idei évben szeretnénk minél jobban megerősíteni a borfogyasztás és kultúra közötti kapcsolatot, mivel a bor és a kultúra kéz a kézben jár

  mondta a kutatóintézet elnöke. Szeretnénk a pécsiséget, a pécsi borokat és a pécsi kultúrát minél jobban egy irányba terelni. Ennek az első mérföldköve az, hogy a hónapról-hónapra a közösségi médiafelületeken kis videókat osztunk meg, amelyben pécsi színészek szavalják el az általuk választott verseket. Szándékunk ezzel az, hogy az adott hónaphoz, vershez kapcsolódó bor prezentálásával mutassuk be, hogy mennyire szervesen együttműködik a két intézmény, illetve azt, hogy a bor és a kultúra szintén együtt jár.

A sajtóreggelin arról is hírt adott Madaras Zoltán, hogy a kutatóintézet területén jelenleg felújítások zajlanak, ami érinti a Szentmiklós-hegyi rendezvénytermet is, de addig is szeretnének a pécsi közéletben, a borfogyasztók körében megjelenni, és ehhez kerestek új lehetőséget. Mindemellett arról is beszámolt az intézet elnöke, hogy már öt éve a borkulturális ismeretek tárgy részeként trenírozzák az egyetemistákat, hogy képet kapjanak a borfogyasztásról, és a magyar borászokat is megismerjék. Ezen a területen is történt változás: fiatalítottak, méghozzá Piskor Fanni nemzetközi borszakértő személyében, aki már egy éve a BORKULT tárgy háziasszonya.

A színház részéről Lipics Zsolt úgy nyilatkozott, hogy egy jó együttműködés akkor marad jó, vagy úgy tudják fejleszteni, hogy újra és újra ráerősítenek, megerősítik a kapcsolatot, és arról is beszélnek, hogy hogyan tudnak tovább lépni, milyen területeken tudnak újabb összefogásokat létrehozni. 

Azt gondolom rendkívül különleges, ha egy kulturális és egy borászati intézmény összefog. Reményeim szerint mindkét intézmény már egy komoly, elfogadott, jó minőségű brandet képvisel, és ha két ilyen brand összefog, és találkozik, akkor abból nagyon jó dolgok tudnak születni.  

Tizenkettő bemutatóval készülnek 

A PNSZ az új évadra 12 bemutatóval készül. A teljes műsort az április végi erkély koncert alkalmával tárják a közönség elé. Néhány napra rá pedig elindul a bérlet hosszabbítási és vásárlási időszak, amely június 15-ig tart majd. A nyár folyamán elindul az online bérletvásárlás, szeptemberben pedig a jegyvásárlás. Vidákovics Szláven a sajtóreggelin elmondta, hogy ugyan nem tudnak minden igénynek megfelelni, de úgy gondolja, hogy az a repertoár, amit az előző évadban és az újban is felvonultatnak, minden korosztályt megszólít. A művészeti vezető elárulta, hogy egy meseoperával is készülnek a következő évadra, amely a Mátyás király vándorúton címet viseli. A darabot az elhunyt szerző, Tallér Zsófia emlékére mutatják be. 

Madaras Zoltán és Lipics Zsolt hírportálunknak is nyilatkozott: 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában