A kiegyensúlyozott szexuális nevelés fontos szempont a fiatalok és a felnőttek számára

Mohay Réka

A szexualitás kérdései nem szabad, hogy tabuvá váljanak a gyermeknevelés során. Azonban az sem mindegy, milyen megközelítésben találkoznak a gyerekek a témával.

Hiszen már a kisiskolásokhoz is elérnek a reklámok, filmek, a közösségben hallott információk, amelyeket az iskolában, de legfőképp otthon tudnak megbeszélni, helyre tenni.

Fontos, hogy legyen olyan eszköztára a pedagógusoknak és szülőknek, amelyet segítségül hívhatnak egy-egy kérdésben. Főleg, hogy egyre szerteágazóbbak lehetnek azok a témák, amelyekkel a gyerekek a szexualitás kapcsán találkoznak a környezetükben.

Eberlein Éva már járt Pécsen, ahol a Pálos Lelki Központban mutatta be könyvét, most pedig interaktív tréninget kínál azon szülőknek, vagy akár peadagógusoknak, akik felkészültebben kívánják az adott kérdéseket megvitatni a családban, iskolában.

A helyszín sem véletlen, a Pálos Lelki Központban ugyanis több program is zajlik rendszeresen a keresztény szexuális gondolkodás megismertetése jegyében.

A Testteo’, azaz a test teológiája beszélgetéssorozat alkalmából a II. János Pál tanításán alapuló gondolatokkal találkozhattak a résztvevők, a Ciklus-show és a Titkos küldetés programok a kamaszoknak segít megérteni a női, illetve a férfi szervezet működését, a felnőtté válást.

Mindez erősíti a tabuk nélkül, mégis kiegyensúlyozott értékek mentén zajló szexuális nevelést, az itt elsajátítható szemlélet ugyanis a felnőtt korban is meghatározó szerepet játszik majd.