Én szedem: már a bőrünkön érezzük a globális felmelegedés hatásait

Tóth Viktória

Manapság egyre többen döntünk a környezettudatosság mellett. Valószínűleg azért, mert már szinte a bőrünkön érezzük a globális felmelegedés negatív hatásait. A szeszélyes évszakokat például már évek óta tapasztaljuk.

 

A szelektív hulladékgyűjtésnek már minden háztartásban alapnak kellene lennie. Mi is fontosnak tartottuk, hogy gyermekünk ebbe nőjön bele. Ugyanis szerintem ezt nem lehet elég korán kezdeni. Most, két és fél évesen már egyedül, kérés nélkül dobja bele az otthoni szelektív kukába a papír vagy műanyag hulladékot. Tudja, melyikeket lehet ebbe és melyik szemetet a háztartási hulladékba. A felhasznált sütőolajat palackokba tesszük és a közeli bevásárlóközpont parkolójában kialakított gyűjtőponton helyezzük el. Nem veszünk igénybe feleslegesen az eldobható műanyag zacskót. Inkább a kosárba ömlesztve tesszük bele a zöldségeket, gyümölcsöket. A kasszánál pedig szétválogatva mérjük le. Ha tehetjük, a tömegközlekedést választjuk autózás helyett. Hirtelen ezek jutottak eszembe a személyes életemből, de ez szerintem még mindig kevés.

A klímaszorongás ma már nagyon sokunk életében jelen van. Az, hogy tehetetlennek érezzük magunkat a klímaváltozás negatív hatásaival és a következményekkel kapcsolatosan. Ám mint arra a Greenpeace is felhívja a figyelmet, a klímaszorongásra jó ellenszer lehet a közösségi cselekvés, mint például a TeSzedd! akció. Mert mindenkinek közös felelőssége, hogy tegyünk valamit egy tisztább, fenntarthatóbb jövő érdekében.