Nyaktörő?

2019.08.09. 14:00

Veszélyesnek látják a közlekedők a Pellérd-Pécs közötti bicikliutat

Az autók behajtását megakadályozó pollereket ismeretlenek rendszeresen letörik – a nehezen észrevehető csonkra hajtva nemrég combnyaktörést szenvedett egy kerékpáros, és nem ez volt itt az első ilyen baleset az utóbbi években.

W. K.

Combnyaktörést szenvedett nemrég egy kerékpáros férfi a Pellérdet Péccsel összekötő bicikliúton – egy, az út közepén álló, nagyjából tíz centiméter magas oszlopcsonknak nekihajtva elesett. A sérült kórházba került.

A bringások közül sokakat felháborított az eset, hiszen nem először volt már a csonkok miatt csonttöréssel járó baleset. Mint mondják, ősszel, ha avar borítja az utat, még veszélyesebb a helyzet. Sérelmezik, hogy az út fenntartója a többszöri balesetek ellenére se távolítja el ezeket a fémdarabokat az útról. Mindössze annyi történt, hogy pár éve záróvonallal körbefestették, illetve közlekedési táblákat helyeztek ki, miszerint az útszakasz veszélyes, azt mindenki csak a saját felelősségére használhatja.

– A pellérdi bicikliút 2011-ben épült, a közlekedési hatóság előírásainak, elvárásainak megfelelően – tájékoztatta lapunkat Tajti Zoltán, Pellérd polgármestere. A fémoszlopok kifejezetten a kerékpárosok védelmében kerültek ki, annak érdekében, hogy a keresztező utakról autóval senki ne hajthasson fel a biciklisek számára fenntartott útra. Ezeket a fém pollereket azonban hiába pótolta rendszeresen az önkormányzat, ismeretlenek újra és újra letörték. Később a fémet műanyagra váltották, ám ezeket is rendszeresen megrongálják – hiába a helyreállítás, rövid időn belül ismét csak a csonkok maradnak a helyükön.

Mint azt Tajti Zoltán kiemelte, a bicikliút nagy forgalmat bonyolít le, naponta mintegy 200 kerékpáros használja. Az önkormányzat rendszeresen gondoskodik az út karbantartásáról és biztosítja a tisztaságát. Legkorábban azonban csak 2 év múlva, a pályázatban meghatározott tízéves fenntartási időt követően nyílik lehetőség bármilyen változtatás végrehajtására a 2011-ben átadott szakaszon – addig a csonkokhoz se nyúlhatnak hozzá. A köréjük festett záróvonalon és a veszélyre figyelmeztető tábla kihelyezésén kívül egyelőre egyebet nem tehetnek – a kerékpárosoktól fokozott figyelmet kérnek.

Újabb nyolc kilométeres szakasz épülhet Aranyosgadányig

A 2011-ben elkészült, Pellérdet Péccsel összekötő kerékpárút folytatásaként Aranyosgadányig további nyolc kilométeres szakasz építése kezdődik meg hamarosan – jelenleg a tervek kidolgozása van folyamatban. A fejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból mintegy 380 millió forintot nyert sikeres pályázatával a település. Az új szakasz a Vasút utcánál folytatódik majd, és a vasúti töltés nyomvonalát követi. Az új útnak mintegy két kilométeres része Pellérd központi részét érinti, a tervek szerint így kiépített bicikliúton lesz elérhető többek között több fontos intézmény, a posta, az iskola, valamint a polgármesteri hivatal is. A kivitelezés a tervek szerint jövő tavasszal indulhat majd el, és jövő év végére várható a teljes projekt befejezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!