Egy forintért adja Pécsnek a Zsolnay-részt a Közgép

2012. július 5. 12:55 , Legutóbb frissítve: 2012. július 5. 19:12 Máté Balázs (Dunántúli Napló)
Közleményben jelentette be Közgép Zrt., hogy egy forintért felajánlja a pécsi önkormányzatnak a Zsolnay-gyárban szerzett részvényeit. A város ezt elfogadja.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Valószínűleg sokakat meglepő tartalmú közleményt adott ki csütörtökön a Közgép Zrt.: a társaság által jegyzett írásban az áll, hogy miután 400 millió forintot fordítottak kisebbségi tulajdonosokként a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésére, egy forintért felajánlják a gyárban szerzett részesedésüket a pécsi önkormányzatnak. Mindez azt jelenti, hogy a cég nem tart igényt a manufaktúrába eddig pumpált pénzére.

A közleményben foglaltak szerint a cég nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába, ennek ellenére alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe került pécsi szerepvállalása óta. Ezért, bár a porcelánmanufaktúra túléléséhez működési modellváltásra van szükség, ezt a döntést szakmai befektetőként már nem hozhatja meg. „Miután ebben a döntésben megkerülhetetlen a többségi részvényes, a Pécs Holding ügydöntő véleménye, a Közgép Zrt. – úgy, hogy a manufaktúra pénzügyi helyzete stabil – 1 Ft-ért visszavásárlásra ajánlja fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben megszerzett részvényeket Pécs városának, illetve a Pécs Holding Zrt.-nek.”

A polgármesteri kabinetiroda szintén közleményben reagált, ebben bejelentették, elfogadják a Közgép ajánlatát, valamint azt is: kezdeményezni fogják a magyar kormánynál, hogy állami fenntartásba kerüljön ez a gyár, hiszen ez nem csak Pécs, hanem Magyarország érdeke is.

Hozzátették, a pécsi városvezetés célja természetesen továbbra is az, hogy biztonságban tudja a patinás Zsolnay-gyárat és annak minden dolgozóját.

Vészterhes jövő

A KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel annak kisebbségi részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. A cég közlése szerint a manufaktúra átvilágítása során kiderült, a vártnál is súlyosabb helyzetben van, amely már a működőképességét veszélyezteti: 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, 282 millió forint veszteséget termelt. Mostanra a Zsolnay üzleti stratégiájának megvalósítása a pályázati lehetőségek és a porcelánpiac zsugorodása miatt ellehetetlenült.

A kormányt hívják

PÁVA ZSOLT, Pécs polgármestere közleményében hangsúlyozta, Pécs megőrzi a gyár értékeit. „Egyetértve a Közgép Zrt.-vel, úgy látom, lezárult az a korszak, amelyben kizárólag a haszon szempontja alapján képzelték el a Zsolnay működtetését. Modellváltásra van szükség, amely jelentheti például a nonprofit működés kialakítását. Az elmúlt két esztendő során mi, pécsiek azt tapasztaltuk, hogy számos esetben támaszkodhattunk a kormány segítségére, ezért az egyik lehetőség, hogy a magyar kormányt hívjuk társul az új modell kialakításában” – áll a polgármester közleményében.

„Közgépes elefánt”

„KÖZGÉPES ELEFÁNT a Zsolnay porcelángyárban” címmel az MSZP pécsi szervezete is reagált. Többek között ebben az áll, hogy a „A Manufaktúra Befektető Kft. függetlenül tulajdonosa változásától több mint kettő és fél éve potom pénzért használja a gyárat és közben nem teljesítette fizetési kötelezettségét – ez felveti a közreműködők büntetőjogi felelősségét. A városvezetés fideszes haverok játszóterévé tette a gyárat, miközben százmilliókkal károsította meg Pécs városát.” Az MSZP ezért rendkívüli vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, áll a szocialisták közleményében.
----------------------------------------------------------------------------

A KÖZGÉP közleménye

A cég nem üzleti céllal, hanem a Zsolnay örökségének megőrzéséért fektetett a manufaktúrába, ennek ellenére alaptalan, nemtelen és durva politikai és médiatámadások kereszttüzébe került pécsi szerepvállalása óta. A KÖZGÉP szerint ezért, bár a porcelánmanufaktúra túléléséhez működési modell-váltásra van szükség, ezt a döntést szakmai befektetőként már nem hozhatja meg. Az építőipari vállalat nem támaszt igényt a manufaktúrába eddig invesztált pénzére. 
 
A KÖZGÉP Építő- és Fémszerkezetgyártó Zrt. 2011 májusában vásárolta meg a Manufaktúra Befektető Kft.-t, és ezzel közvetve annak kisebbségi részesedését a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben. A KÖZGÉP tulajdonosait nem üzleti célok vezették, amikor a cégünk tevékenységétől távol álló és már régóta finanszírozási nehézségekkel küzdő manufaktúra részvényeinek megvásárlásáról döntöttek: elsődleges szándékuk a Zsolnay egyedülálló örökségének megmentése, a magyar értékek és a munkahelyek megőrzése volt. A porcelánmanufaktúra átvilágítása során kiderült, hogy a gyár a vártnál is súlyosabb helyzetben van, amely már a működőképességét veszélyezteti: 2011-ben története egyik legnehezebb évét zárta, nettó árbevétele 2010-hez képest több mint negyedével, csaknem 300 millió forinttal csökkent, és 282 millió forint veszteséget termelt.

Az elmúlt egy évben a KÖZGÉP menedzsmentje és tulajdonosai nemcsak pénzügyi eszközökkel, hanem teljes szakmai tudásukkal a Zsolnay mellett álltak. Cégünk 400 millió forintot fordított a manufaktúrára, saját forrásból biztosította működését, több mint 220 dolgozójának megélhetését. Mégis voltak, akik szerepvállalásunkat gátlástalan politikai és sajtótámadásokra használták fel: a Zsolnay megújítására tett erőfeszítéseinket és szándékunkat kétségbe vonták, a KÖZGÉP-ről és tulajdonosairól alaptalan rágalmaknak és spekulációknak adtak teret. A manufaktúra arra is ürügyként szolgált, hogy cégünkön meg sem hirdetett közbeszerzési pályázatok eredményét próbálják számon kérni, személyeskedő és nem egyszer nyomdafestéket is alig tűrő hangnemű cikkekkel már önmagában sértve a KÖZGÉP jó hírnevét.

Mostanra a Zsolnay – Pécs városával közösen elfogadott és a manufaktúra új pályára állítását szolgáló – üzleti stratégiájának megvalósítása az elmaradó pályázati lehetőségek és a porcelánpiac zsugorodása miatt ellehetetlenült. Az is nyilvánvalóvá vált, hogy a manufaktúrának juttatott források a jelenlegi helyzetben nem piacbővítést és fejlesztést, hanem pusztán adósságkezelést szolgálhatnak, és a veszteségeket fedezhetik. A megváltozott körülmények között teljes működési modell-váltásra van szükség a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában, hogy a piaci tevékenység helyett a fenntartható értékmegőrzés kerüljön előtérbe. Miután ebben a döntésben megkerülhetetlen a többségi részvényes, a Pécs Holding ügydöntő véleménye, a KÖZGÉP Zrt. – úgy, hogy a cég felelős gazdálkodásának köszönhetően a manufaktúra pénzügyi helyzete stabil – 1 Ft-ért visszavásárlásra ajánlja fel a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt.-ben megszerzett részvényeket Pécs városának illetve a Pécs Holding Zrt.-nek.

Pécs visszaveszi a Zsolnay-t

Pécs elfogadja a Közgép ajánlatát, és a jelképes, 1 forintért visszavásárolja a Zsolnay Porcelánmanufaktúrát.

A városvezetés célja továbbra is az, hogy biztonságban tudja Pécs egyik legfontosabb jelképét, a Zsolnay Gyárat és annak minden dolgozóját. Ezért kezdeményezni fogjuk a magyar kormánynál, hogy állami fenntartásba kerüljön ez a nagyhírű gyár, hiszen ez nem csak Pécs, hanem Magyarország érdeke is.

Megőrizzük Pécs és az ország értékét - Páva Zsolt közleménye

Köszönetemet és elismerésemet szeretném kifejezni  a Közgép Zrt. tulajdonosainak és vezetőinek a mintegy 14 hónapos erőfeszítésért, hogy segítségünkre voltak a Zsolnay Porcelánmanufaktúra megmentésében.

A Zsolnay olyan értéke Pécsnek és Magyarországnak, a magyar kultúrának, iparművészetnek, amely megkívánja a legnagyobb gondoskodást és felelősségteljes törödést. A Közgépben olyan partnerre találtunk, amely nem csupán a haszonszerzés szempontját alkalmazta, hanem tekintettel volt az értékekre és a munkahelyek megőrzésére.

Megértjük, hogy a társaság a gazdasági válság, különösen az építőiparban jelentkező válság miatt, nem tudja a Zsolnay további finanszírozását vállalni. Szeretném tájékoztatni a pécsi és magyar közvéleményt, hogy Pécs megőrzi a Zsolnay Porcelánmanufaktúra felhalmozott értékeit!
Egyetértve a Közgép Zrt. értékelésével, úgy látom, hogy lezárult az a korszak, amelyben csak és kizárólag a profit szempontjából, vagyis csak a nyereség, a haszon szempontja alapján képzelték el a Zsolnay működtetését. Úgy vélem ugyanakkor, hogy modell-váltásra van szükség, amely jelentheti például a non-profit működés kialakítását. E modell kialakításában továbbra is számítok a Közgép tapasztalatára, és olyan tulajdonostársat fogok keresni, amely a nyereség mellett az értékmegőrzést is kiemelten fontosnak tartja.

Az elmúlt két esztendő során, mi pécsiek azt tapasztaltuk, hogy számos esetben támaszkodhattunk a kormány segítségére, ezért az egyik lehetőség, hogy a magyar kormányt hívjuk társul az új modell kialakításában.

Ezt a  javaslatot a Közgyűlés elé fogom tárni és kérni fogom jóváhagyó támogatását.

A Közgéppel folytatott tárgyalásaink eredményeként az 1 forintos visszavásárlási árat a magam részéről elfogadtam, amelynek következtében a Zsolnay Porcelánmanufaktúra kizárólagosan Pécs város tulajdonát fogja képezni.

A Zsolnay Pécs és az ország olyan értéke, amelyet meg kell óvnunk és meg kell őriznünk az utókor számára!

Páva Zsolt
Pécs polgármestere

Ajánlott cikkek

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Egy forintért adja Pécsnek a Zsolnay-részt a Közgép

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

Két emeleten és kilenc asztalon át gurult a világ legdurvább biliárdlökése

És végül mégis csak egy lyukat sikerül vele megtalálni.

Molylepkét neveztek el Donald Trumpról

Az újonnan felfedezett rovarfaj ezt annak köszönheti, hogy egyedeinek fején pont olyan sárga hajképződmény van, mint a megválasztott amerikai elnökén.

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Király-kupa: hullámvölgyben a Real, nyert a Celta Madridban

Aspas góljára még felelt Marcelo, de rögvest jött az újabb vigói gól. 3 meccs óta nyeretlenek a királyiak.

„Nem vagyok magyar, de papíron az lehetek” – a légiósszabály útvesztőjében

Fél éven belül is többször változott a szabály – most akkor ki számít hazai játékosnak?

Íme, José Mourinho, a manchesteri Bálint gazda

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Kezdődik a keretgondozás, Schneiderlin után Depay, Young, Rashford és Martial is távozhat Manchesterből.

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Férfi kézi-vb: Nagy szükségem volt erre a pozitív lökésre – Császár

Zubai: Felszabadult játékkal nyertünk, ez már ráfért a csapatra • Sabaté elégedett volt a védekezéssel.

Könnyed győzelem Szaúd-Arábia ellen

Egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk. Tizenhárom gól lett közte.

Fejedelmi londoni luxus – itt él az Arsenal-sztár – képek

Két napi hideg élelmet kellene vinnünk, ha a medencétől a tetőtérbe indulnánk el.

Kövessen bennünket a Facebook-on!
Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér