Másfél milliárd a régészeti múzeumra

2016. június 8. 10:22 Babos Attila (Dunántúli Napló)

Pécs | Másfél milliárdból újulhat meg a pécsi Régészeti Múzeum. A néprajzi gyűjteményt mégsem költöztetnék a főtérre.

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

Mégsem három múzeumot von össze a Széchenyi téri Régészeti Múzeum felújítása kapcsán a pécsi önkormányzat, mondták el kérdéseinkre válaszolva a városházán. A legutóbbi közgyűlésen a pécsi képviselők megszavazták ugyanis a főtéren álló, jelenleg zárva tartó, romos, elhanyagolt állapotban lévő múzeumi épület felújítását célzó uniós pályázat benyújtását.

A kivitelezés tervezett költsége 1,1 milliárd forint, az interaktív eszközökre, kiállítási elemekre, belsőépítészetre 300 milliót számolnak a mintegy 1,5 milliárdos beruházásból, ha sikerül a TOP-forrásból pénzt kapni a projektre.

Mint korábban megírtuk, az eredeti terv az volt, hogy a régészeti gyűjtemény mellett a Felsőmalom utcai várostörténeti gyűjteményt, illetve a Rákóczi úton lévő néprajzit is a főtérre költöztetnék, csakhogy a korábbi összeshez képest jelentősen kisebb kiállítóteret terveztek a gyűjteményeknek. A várostörténeti épületének raktárfunkciót szántak, a Rákóczi úti házat értékesítették volna.

Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztés NZrt. vezérigazgatója most azt mondta, a végleges kiállítási tematika alapvetően a régészeti anyag bemutatására fog koncentrálni, azzal, hogy az értelmezéshez szükséges várostörténeti hátteret is bemutatják. Hozzátette: több kiszolgáló múzeumi funkció kikerült az épületből, így összességében több lesz a látogatható kiállítótér, mint korábban tervezték. A múzeumi kutatószobát, a régészeti könyvtárat a más múzeumi épületben helyeznek el.

A tapasztalatok szerint a várostörténeti múzeumban lévő kiállítást elsősorban nem a turisták, hanem pécsiek, baranyaiak, elsősorban iskolások keresik fel, ez szerinte indokolja a gyűjtemény főtérre költöztetését. A néprajzi múzeum anyaga mégsem költözik a Széchenyi térre, csupán egy-egy kiállítási tárgy kerül át, erősítve a helytörténeti részleget. Hangsúlyozta továbbá, hogy a néprajzi múzeum értékes anyagának méltó helyen történő bemutatására egy önálló projekt előkészítése kezdődött meg.

Sokallják a felújítási költséget

Soknak tűnik az egy négyzetméterre vetített felújítási költség, vetették fel lapunknak ellenzéki képviselők, az Összefogás Pécsért Egyesület tagjai sajtótájékoztatón is beszéltek erről. Már csak amiatt is rákérdeztünk erre, mert laikusként is soknak tűnik az összeg. Merza Péter válaszában azt mondta, a kivitelezési költség 1609 négyzetméter hasznos alapterületre vonatkozik. A múzeumi, installáció, a vitrinek, speciális megvilágítások stb. mintegy 300 millióba kerülnek, a klasszikus kivitelezési költség bruttó 1,1 milliárd, amely viszont kulcsrakész felújított múzeumi épületet jelent. Ez nettó 866 millió, egy négyzetméterre vetítve nettó 538 ezer forint, miközben szerinte ma nagyságrendileg 500 ezer forint az olyan műemlék épületek felújítási költsége, ahol egyedi fa az összes belső-külső nyílászáró, ahol a teljes védett homlokzatot újra kell építeni, ahol össze kell egyeztetni a műemlék és az energetikai szabványokat, s nem lehet külső, csak belső hőszigetelést alkalmazni, s amely épületet statikailag is meg kell erősíteni.

Kiállítanák a „délibábok délibábját”?

Felmerült információink szerint, hogy az új pécsi régészeti múzeum alsó szintjén a feltételezett szkíta–hun–magyar rokonságról szóló, a magyarság eredetét feldolgozó részt terveznek kialakítani. Azt is megkérdeztük, hogy ennek mekkora helyet szánnak. Azt felelték azonban, hogy jelenleg még zajlik a múzeum részletes tartalmi elemeinek kidolgozása, így a fenti kérdésre csak a későbbiekben tudnak válaszolni. A múzeumban pedig nem hivatalosan annyit mondtak, hogy sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudják értesülésünket. Kárpáti Gábor pécsi régész viszont elképedt az ötletet hallva, azt mondta, ez az egész ötlet értelmetlen délibáb, a szkíta–magyar rokonság bemutatása pedig végképp a délibábok délibábja. A régészek a tényekből indulnak ki, egy helyi régészeti múzeumban a helyi leleteket kellene bemutatni. Szkíta lelet nem került elő Baranyában, hunból is csak kettő van, de nincs összefüggés a 400 évvel későbbi magyar népvándorláskori leletekkel, még az avar–magyar rokonság sem bizonyítható régészetileg Baranyában.

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Másfél milliárd a régészeti múzeumra

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Októberben tér vissza a vászonra Törőcsik Mari

Mészáros Márta Aurora Borealis című filmjében Tóth Ildikóval és Törőcsik Franciskával játszik együtt.

Megemelik II. Erzsébet fizetését

Kissé drágult tavaly a brit monarchia.

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Nézzen Ön is hápogó kiskacsákat éjjel-nappal!

Mert mi másra is lenne jó az internet?

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

„Ezzel a terápiával még a magyar futballon is lehetne segíteni”

SZEMLÉLETVÁLTÁS. „A Chelsea és a PSG ott volt, Magyarországról természetesen senki sem jött el.”

Felkészülés: sima újpesti vereség, Zsótér csuklója eltörött

Az első félidőt 1–0-ra megnyerték a lilák, a másodikban azonban négyet vágtak a ciprusiak.

BL: óriási bravúrral kezdett a gibraltári bajnok

Az Europa FC a walesi bajnok otthonában nyert, az Alaskert az andorrai riválissal küszködött.

Újpest: az UTE nem járul hozzá a címer megváltoztatásához

A hozzájárulásuk nélkül jogszerűen nem is lehet módosítani az emblémát.

Tenisz: 49 percig tartott Maldini első és utolsó profi teniszmeccse

A 49 éves futballklasszis párosban nagyon sima vereséget szenvedett.

Hertha: Aki profi, az egy szörnyecske lesz – Dárdai

A magyar edző szerint tíz év alatt kell elegendő pénzt keresni, mert utána nem segít senki.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér