Tíz újabb kerékpárút épül a megyében

BARANYAI KÖRKÉP | Jelentős közlekedésbiztonsági fejlesztések kezdődnek. (x)

Szigetvártól Mohácsig újabb tíz településen épülhet összesen egymilliárd forint értékben kerékpárút TOP-pályázati pénzből. Elsősorban arról szólnak az újabb fejlesztések, hogy miként juthatunk el biztonságosan kerékpárral a munkába.

– A fejlesztések elsődleges célja a gazdaságélénkítés – összegzett a pénzelosztás legfontosabb szempontjáról Nagy Csaba megyei elnök. – Gyorsan és biztonságosan eljutni a munkahelyre környezetbarát módon, ezt a célt fogalmaztuk meg. Olyan biztonságtechnikai eszközök beépítésére gondoltunk, mint a körforgalom, a gyalogos és kerékpárosok átvezetése egy forgalmas főúton. A fejlesztések szisztematikusak és összehangoltak. Eddig egyébként Magyarországon a kerékpárutak 90 százalékát turisztikai célból fejlesztették. Nem is választanám szét a kettőt, hiszen komplex rendszert alkotnak. Baranya vonatkozásában pedig létezik egy adatbázis (kerekparosbaranya.hu), mely a legtöbb térségi kerékpárutat feltünteti.

– Ez a projekt a munkába járást elősegítő hivatásforgalmi kerékpárutak kiépítéséről szól – fogalmaz Riegl Gábor megyei főépítész. – Arról, hogyan juthat el valaki a munkahelyére úgy, hogy egy nagyon forgalmas úton is biztonságosan átkelhessen. Ebben a pályázatban nem pusztán a kerékpárutak építése a cél, nagyon fontos a közlekedésbiztonság mellett a településrészek komplex kerékpáros baráttá alakítása. A cél, hogy az új útszakaszokat összekapcsoljuk a vasúti, buszos tömegközlekedési lehetőségekkel.

– Hiánypótló beruházás lesz – vélekedik Bíró Károly, Kozármisleny polgármestere. – Egyre inkább urbanizálódik a település, amit kettészel egy főútvonal. Három átkelő már van, ami a fejlesztésnek köszönhetően két új gyalog- és kerékpáros átkelővel bővül a művelődési ház és a városháza előtt, így az összes helyi intézmény kerékpáron megközelíthetővé válik. A második ütem is nagyon fontos, amikor kerékpárral már a megyeszékhelyre is be tudunk jutni dolgozni, iskolába, szórakozni. A kerékpáros fejlesztés a tömegközlekedésre is komoly hatással lesz: a kamerával megfigyelt buszmegállóban kerékpártárolókat helyezünk el, ahol letehetik a bringát, hazafelé pedig újra két kerékre pattanhatnak.

A kozármislenyi buszmegállókban kerékpártárolókat alakítanak k A kozármislenyi buszmegállókban kerékpártárolókat alakítanak k

Birján egy kicsit Burgenland, egy kicsit Stájerország, virágosítási, parkosítási programot hirdettek, szobrokat állítottak, ingatlant vagy egymillió forintos támogatást adnak a betelepülőknek, a régóta itt élők pedig homlokzatra, kerítésre, autóbeállókra kérhetnek segítséget - mondja – Novreczky János polgármester. Ide telepedett az Enger, Baranya húsz legjobb cégének egyike, félszáz embernek ad munkát, s most forgalomcsillapítással, biciklitárolóval európai módon lehet majd itt megközelíteni a munkahelyeket.

– Jelenleg nincs számottevő kerékpárút a városban, nagyon fontos számunkra, hogy megépül egy olyan szakasz, melyen Szigetvár túl feléről biztonsággal be tudnak jutni biciklivel a családok, gyerekek a bevásárló övezetbe, a városközpontba – érvel a város leendő kerékpárútja mellett Vass Péter polgármester. Hozzáteszi, hogy az elkerülő úton naponta 14–16 ezer jármű megy át, a vasúti sínek mellett viszont majd egyre többen kerékpároznak így biztonságosan.

A külterületi Tarcsapusztán lakók hamarosan veszélyes közlekedési szakaszok nélkül, végig kerékpárral tudják megközelíteni Szentlőrincet – vázolja az új fejlesztés lényegét Koltai Péter, Szentlőrinc polgármestere. Segítség a munkába járásban, a gyerekek pedig biztonságosan közlekedhetnek a háztól az iskoláig, és nagy előrelépést jelent a sportolást, a szabadidő hasznos eltöltését illetően is.

A pályázat nyerteseivel június 30-ig megkötik a támogatási szerződéseket, ezt követően a projektütemezéseknek megfelelően zajlik a munka.

 

Együtt 1,065 milliárd forintot kapnak a nyertesek
KOZÁRMISLENY: 152 millió forint a város kerékpárhálózatának bővítésére, az észak-nyugati városrész közlekedési úthálózatának kerékpárosbaráttá alakítására, a településen található intézmények kerékpáros megközelítésének javítására, a Pécs–Újpetre–Siklós összekötő úton biztonságos gyalogos- és kerékpáros-átvezetések kialakítására.
MOHÁCS: Több ütemben építik a városi hálózatot. 400 millió forintért készül az újabb szakasz, mely 1300 méteres lesz, körforgalom készül a város legforgalmasabb csomópontján, így rugalmasabbá és biztonságosabbá tehető a Dózsa György – Kossuth Lajos utca csomópont is.
BÓLY: 97 millió forint a meglévő kerékpárútvonal bővítésére, hogy a Bólyi Ipari Park területe kerékpárral biztonságosan megközelíthetővé váljon.
HARKÁNY: 63 millió forint az Ady Endre utca és Kossuth Lajos utca kereszteződésének átépítésére a gyalogos és kerékpáros közlekedés biztonságos átvezetésére. Az Ady Endre utcai csomópont nyugati ágában irányhelyes kerékpársávokat is létesítenek.
KOMLÓ: 235 millió forint kerékpárút kialakítására Sikonda és Komló belváros között.
SIKLÓS: 78 millió forint az összekötő út siklósi elkerülő szakaszán a körforgalmon átvezető kerékpárút, illetve a borászatokhoz vezető fehér borúthoz és a márványbányához vezető kerékpáros közlekedésre alkalmas út építésére.
SZENTLŐRINC: 165 millió forint új kerékpárút építésére Tarcsa­pusztáig.
SZIGETVÁR: 139 millió forint az Almás-patak–Hoboli út közötti gyalog- és kerékpárútra, valamint Szigetvár délnyugati városrésze kerékpárosbaráttá alakítására.
VILLÁNY: 264 millió forint Villánykövesdre vezető kerékpárút kialakítására, érintve a villányi vasútállomást is.
BIRJÁN: 57 millió forint a kerékpárhálózat bővítésére, az iparterület kerékpáros megközelítésének javítására, és forgalomcsillapító sziget létesítésére.

Újjászületett a könyvtár Hegyszentmártonban
Példaértékű kulturális értékmegőrzés és fejlesztés valósult meg a faluban, ahol a gyerekek és felnőttek e héten hétfőn birtokba vették a teljesen megújult könyvtárat. A korszerűsítést a Nemzeti Kulturális Alap több mint hárommillió forinttal támogatta, és a pénzből polcokat, székeket, asztalokat és laptopokat is kapott a könyvtár. Emellett a Baranya Megyei Könyvtár tévével, nyomtatóval és projektorral egészítette ki a támogatást, míg a kecskeméti könyvtár és a budapesti Herman Ottó Intézet szakmai segítséget nyújtott.

A gyerekek boldogan lapozgatták az új könyveket A gyerekek boldogan lapozgatták az új könyveket

Jakab Gézáné polgármester asszony az avatóünnepségen büszkén emelte ki az apró településen megvalósult nagy összefogást, hiszen az önkormányzati vezetés döntött a pályázat beadásáról, civil szervezet pályázott, majd jött a külső szakmai segítség. Köszönet a támogatásért Miszler Tamásnak, a Baranya Megyei Könyvtár vezetőjének, dr. Eperjesi Tamásnak, a Herman Ottó Intézet Közösségi fejlesztések Igazgatósága vezetőjének, valamint Ramháb Máriának, a kecskeméti Katona József Könyvtár igazgatójának.

Kihelyezett testületi ülés Siklóson
A várkapitány, Szentgyörgyváry Péter meghívására a várban tartott kihelyezett ülést a Baranya Megyei Önkormányzat, abból az alkalomból, hogy a siklósi vár bekerült a Baranya Megyei Értéktárba. Az erről szóló oklevelet és a kincsesládát a várkapitány vette át. A megyei közgyűlést Käszné Lebő Zsuzsanna tankerületi vezető tájékoztatta a 840 millió forintos siklósi oktatási fejlesztésről. Kiderült, TOP-pályázatokon Siklós városa akár további 400 millió forintot is nyerhet, amellett, hogy sikeresen pályáztak közlekedésbiztonsági fejlesztésre 78 millió forint értékben,  és 175 millió forint értékben a Váralja településrészen élő hátrányos helyzetű családok életminőségének javítására.

Diákokat tüntettek ki Pécsen
A 2016/17-es tanévben összesen 3305 baranyai diák vett részt tanulmányi versenyeken, s közülük a napokban 155-en kaptak elismerő oklevelet, azok, akik a tanulmányi versenyek megyei fordulóin dobogós helyet szereztek.

Vajdasági találkozó Eszéken
De Blasio Antonio főkonzul meghívására a múlt hétvégén az eszéki magyar főkonzulátusra érkeztek a horvátországi önkormányzati választásokon újonnan megválasztott járási vezetők, főispánok azokból a megyékből és járásokból, ahol nagyszámú magyarság él. A találkozón részt vett Nagy Csaba, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke is.

 

 

 

 


 

Megyei Piactér