Kínai űrmisszió

2021.05.19. 18:13

Íme, az első Csu-Zsung marsjáró által készített képek

A Kínai Nemzeti Űrügynökség, a CNSA ma tette közzé a Csu-Zsung felvételeit a rover robotkarjairól és az űrszondáról levezető rámpáról a Marson.

Forrás: Shutterstock

A Mennyei Kérdések-1 (Tienven-1) űrszonda, fedélzetén a Csu-Zsung marsjáróval május 15-én szállt le a vörös bolygóra.

A CNSA szerint korábban az itt látható két fekete-fehér és egy színes képet lőtte a Tienven-1. A fekete-fehér, nagyfelbontású fotókat a Mars körül keringő szonda mintegy 300-350 kilométeres távolságból készítette: a kráterek, hegygerincek és homokdűnék jól kivetőek rajtuk.

MTI/AP/CNSA

Ezeket a friss felvételeket már a Csu-Zsung készítette a marsjáró napelemeiről és antennájáról május 19-én. A fekete-fehér képet a marsjáró elé felszerelt kamera készítette. A felvételen látszik, hogy a leszállóegységről egy rámpa nyúlik le a Mars felszínére.

A második, színes fotót a rover hátulján lévő navigációs kamera készítette. A marsjáró napelemei és antennája csukva vannak a képen, amelyen jól látható a bolygó csakugyan vörös felszíne.

MTI/AP/CNSA

Az öt tonnás, legénység nélküli űrhajót tavaly július 23-án indították útjára. Idén február közepén hét hónapig tartó út megtétele után lépett a Mars gravitációs vonzáskörébe és állt bolygó körüli pályára.

Jelenleg körülbelül 212 millió kilométerre van a Földtől.

A rover májusban vagy júniusban az Utopia Planitia nevű hatalmas síkság déli részén folytatja a kutatást.

Az Utopia Planitia a Mars, valamint a Naprendszer legnagyobb krátereként ismert Utopián belül, melynek átmérőjét 3,3 ezer kilométerre becsülik. A területen sziklák türemkednek ki, miután a marsi szél jórészt kifújta a talajt.

A rover három hónapon át fog vizsgálódni a vörös bolygón. A mintegy 240 kilogrammos járművet a Földdel kapcsolatot tartó Tienven-1-ről fogják vezérelni. A mitológiai tűzistenről elnevezett robotjármű a Mars légkörét és talaját vizsgálja, képeket készít, és feltérképezi a környéket.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!