Digitália

2023.02.01. 06:00

Dőlnek a hamis riasztások az iPhone segélyhívójából

Az iPhone 14 egyik fontos funkciója a Crash Detection (ütközésészlelő) hozzáadása lett. Arra szolgál, hogy felhívja a segélyszolgálatokat baj esetén. De nem csak baj esetén riaszt.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Panumas Yanuthai

A készülék megjelenése óta sok a panasz az ütközésészlelő funkcióra, azóta hallani a legkülönfélébb téves riasztásokról – vagy éppen azok elmaradásáról, mikor indokolt lett volna működésbe lépnie. Mint ismert, a telefon riasztó-segélykérő szolgáltatásának akkor kell(ene) automatikusan elindulnia, ha a felhasználója például súlyos autóbalesetet szenvedett.

Ehhez képest most a japán Alpok segélyszolgálatai számoltak be a 9to5Mac-nek a gyarapodó hibákról: a készülék ütközésészlelője egyetlen hónap alatt 100 alkalommal hívta őket indokolatlanul.

Minden téves hívás túlzott terhet ró a helyi segélyszolgálatokra. A japán Nagano Kita-Alpok tűzoltósága közölte, hogy december 16. és január 23. között 134 hamis hívást kapott, „főleg” az iPhone 14 ütközésészlelő rendszeréből, amely indokolatlanul aktiválódott, mikor tulajdonosaik lejtőkön síeltek.

A japán segélyszolgálat összesen (tehát az indokoltakkal együtt) 919 hívást kapott ebben a hónapban, ami azt jelenti, hogy az iPhone hibás funkciója miatti 100 hamis hívás a munkaterhelésük több mint tizedét tette ki.

Az Egyesült Államokban is a téli sportok alatti téves riasztásokról számoltak be.

Hamis észlelésben a  másik „sláger” a hullámvasút. Ennek bizonyára az az oka, hogy a hullámvasutazás közben támadó nagy sebesség- és irányváltozásokat az algoritmusok könnyen összekeverik az autóbaleset-mintákkal.

A The Wall Street Journal arról számolt be, hogy októberben a Kings Island és a Dollywood vidámparkok hasonló problémával szembesültek iPhone 14-et vagy új Apple Watch-ot használó vendégeiknél.

A Kings Island-en legalább hat különböző alkalommal tévesen aktiválták a funkciót a park hullámvasútjai. A Dollywood személyzete odáig jutott, hogy táblákat helyezett el, amelyeken arra kérik az embereket, hogy ne vigyék magukkal az eszközöket. Kiderült, hogy a hullámvasutak becsapják az Apple algoritmusát, amely figyelembe veszi a G-erő méréseket, nyomásváltozásokat, a GPS-sebességváltozásokat és a hangos zajokat.

Az Apple szóvivője közölte, hogy „a Crash Detection technológia nyugalmat biztosít felhasználóiknak, és az Apple idővel majd tovább fejleszti”. Mivel ezek szerint nem fogják követni a  Dollywood megoldását, hogy megkérik az ügyfeleket, ne kapcsolják be a készüléküket, az egyetlen megoldás problémás helyzetekben a kikapcsolás, vagy a repülő módba helyezés lehet. Hullámvasúton vagy éppen síelés közben ugyanis a felhasználók nem hallják a szirénát és nem tudják időben megszakítani a segélyhívást.

Közben pedig számos olyan eset vált ismertté, amelyben az ütközésészlelő rendeltetésszerűen működik, és valóban segít életeket menteni.

Az ABC News például pár napja számolt be arról, hogy az iPhone automata ütközésészlelője riasztotta a segélyszolgálatokat egy autóbalesethez Ausztráliában, így a rendőrség a mobilnak köszönhetően a balesetet követő nyolc percen belül a helyszínre érkezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!