Digitália

2023.06.28. 06:00

Hajóroncs helyszíneket láthatunk a Google Térképen – köztük a Titanicot is

Szomorú aktualitást ad válogatásunknak a Titan tengeralattjáró tragédiája.

MW

A brit White Star Line szórólapja az Olympic és a Titanic transzatlanti járatokról, 1910 körül.

Forrás: AFP

Fotó: Roger-Viollet

A Google Térkép nem csak a mindennapi közlekedésben nélkülözhetetlen társunk, egészen kivételes látványokhoz is juttat bennünket. A székünkben ülve, számítógépünkön pár kattintással körbecipzározhatjuk a Földet.

És ez nem csak a föld fölötti felfedezésekre igaz: felfedezhetünk vele hajóroncsokat, és mélyre merülhetünk korallzátonyokba. Még a Titanic végső nyughelyének helyszínéhez is közel járhatunk.

Mivel a roncsok és törmelékek körülbelül 12 500 láb mélységben hevernek, nem magát a hajót, hanem a katasztrófa színhelyét lehet megnézni: ezen a 41.725556, -49.946944 földrajzi helyen.

USS Utah

Az 1941-es Pearl Harbor támadás során a USS Utah-t süllyesztette el egy japán bombatámadás. Ez a hadihajó az első világháborúban Európában vett részt harcokban, majd 1931-ben Hawaiira helyezték át, hogy kiképzőhajóként szolgáljon. A USS Utah roncsait megtekinthetjük a Google Térképen.

Forrás: Google

Staten Island hajótemető

Például ide, a New York-i Staten Islanden található tengeri roncstelepre mennek a hajók, amikor meghalnak.

A régi vontatóhajók, uszályok és leszerelt kompok hivatalos szemétlerakóját 1930-ban alapították, hivatalos neve Donjon vas- és fémhulladék-feldolgozó létesítmény. A Térképen különféle hajóroncsokat láthatunk.

 

SS Benwood

A Florida Keys National Marine Sanctuary partjainál található SS Benwood 45 láb mélyen fekszik a felszín alatt.

A norvég gőz teherhajó 1942-ben egy másik hajóval ütközött, és itt süllyedt nyughelyére. Nem mindennapi látvány, mert a víz alá lehet merülni, hogy megnézzük a roncsot. Megtalálható a Google Térképen, és a Google Earth alkalmazásban.

 

SS Selma

Közvetlenül a texasi Houston partjainál nyugszik az SS Selma roncsa. A hajó a Woodrow Wilson amerikai elnök által 1919-ben jóváhagyott 24 tagú flotta része volt. A roncs itt található.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!