Digitália

2023.08.09. 10:11

A NASA legénysége találkozott holdra szálló űrhajójával

A jövőre történelmi Hold-küldetésre induló négy űrhajós most láthatta először az űrhajóját.

MW

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A négy űrhajós, aki egy év múlva megkerülheti a Holdat, először tekinthette meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) űrhajóját, amellyel útnak indulnak.

Benézhettek a még befejezetlen Orion kapszulába, melyen még rajta vannak a „Repülés előtt eltávolítandó” feliratú piros cédulák. A kapszula lenyűgözte az asztronautákat.

Ez a NASA-küldetés lesz az első, amely űrhajósokat küld a Hold közelébe 1972 decembere óta. Ami óriási kihívás, de az Artemis–2 legénysége azt állítja, készen áll.

KOCH, Christina Hammock; GLOVER, Victor; WISEMAN, Reid; HANSEN, Jeremy
Victor Glover, Reid Wiseman, Christina Hammock Koch amerikai és Jeremy Hansen kanadai űrhajós a NASA Artemis–2 nevű Hold-programjának részeként épülő Orion űrhajó előtt
Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich / Forrás: MTI/EPA

Az Artemis–2 célja az állandó emberi jelenlét feltételeinek kialakítása a Holdon.

Az Artemis–2 legénysége – Victor Glover, Reid Wiseman, Christina Hammock Koch amerikai és Jeremy Hansen kanadai űrhajós – 2024-ben, az Artemis–3 2025-ben vagy 2026-ban, az Artemis–4 pedig az évtized későbbi szakaszában száll fel, ha az első két küldetés betartja a menetrendet.

Koch lesz az első nő, Glover az első fekete űrhajós, Hansen pedig az első nem amerikai, aki megkerüli a Holdat.

Az Orion 10 napig lesz az otthonuk az Artemis–2 küldetésen

Az Orion hőpajzsa továbbra is a „legnagyobb nyitott probléma” a NASA Artemis–2 küldetése előtt.

Miközben az űrügynökség teljes kapacitással arra készül, hogy legénységet küldjön a Holdra és vissza az Orion fedélzetére, a NASA egyik tesztsorozatában az űrszonda hőpajzsa az elvárhatónál nagyobb sérülést szenvedett.

A küldetés sikeres volt, de a kapszula utólagos ellenőrzése a hőpajzs váratlan károsodását tárta fel.

Amikor az Orion visszatért a Föld légkörébe, az űrszonda elérte a 39 590 kilométer per órás sebességet, hőpajzsa pedig 5000 Fahrenheit-fok feletti hőmérsékletet is elviselt. Bár várható volt némi elszenesedés, az Artemis csapata nem számított arra, hogy a pajzs anyagából apró darabok válnak le.

A földi csapatok „elszenesedett anyagot” fedeztek fel, amely a számítógépes modellek által megjósolttól eltérő módon oltódott le vagy égett le a hőpajzsról .

Végül azonban a hőpajzs megvédte a kapszulát, és az Orion biztonságosan leszállt az ejtőernyőkkel a Csendes-óceánon.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!