Digitália

2023.10.30. 06:00

Vicces vagy ijesztő? A BD robotkutyája értelmet kapott, tökéletesen beszél

A ChatGPT segítségével tanították meg a négylábú robotot, hogy értelmesen válaszoljon a kérdésekre, és saját gondolatokat generáljon válaszként. Mi baj lehetne egy ilyen tréfásra öltöztetett kutyussal?

MW

Forrás: Boston Dynamics/ Youtube

Sokszor láttuk már videókon a kereskedelmi forgalomban is régen kapható Spot robotot – aki lemaradt volna, érdemes a linkekre kattintania – futni, ugrálni és még táncolni is ... de most, az alábbi videóban megtekinthetjük Spot társalgását. És nem előre betanított produkcióról van szó, amiben magnószerűen felmondja a szöveget!

A Boston Dynamics által közzétett, kissé nyugtalanító videóban láthatjuk a robotkutyát bajusszal és fura szemekkel, feldíszítve, amint kifogástalan brit akcentussal cseveg a személyzet tagjaival, és körbevezeti őket a cég létesítményeiben. „Aki” itt megszólal, az bizony maga a kutya:

– Elkezdjük az utunkat? – kérdi Spot. „Az első érdekességünk a töltőállomások, ahol a Spot robotok pihennek és feltöltenek. Kövessenek, uraim.”

Ahogy látható, Spot immáron képes válaszolni a kérdésekre, és még a különben fogóként használt karja végén a „száját” is nyitogatja, hogy úgy tűnjön, mintha valóban beszélne.

A Boston Dynamics az OpenAI jól ismert ChatGPT API-ját, valamint néhány nyílt forráskódú nagy nyelvi modellt (LLM) használta betanításra, hogy a Spot „beszélgetni” tudjon. Ezután már csak hangszóróval kellett felszerelniük.

Matt Klingensmith, a Boston Dynamics vezető szoftvermérnöke elárulta, hogy csak egy „nagyon rövid forgatókönyvet” adtak Spotnak a felkeresendő helyiségekről. A robotkutya pedig ezeket a felkészítő információkat okosan kombinálta a testén elhelyezett kamerákból kapott képekkel, így tudott kreatívan válaszolni és viselkedni.

És ha ez nem lenne elég… A fenti nyolcperces videóból kiderül, messze nem a viccesre „díszített komornyik” az egyetlen személyiség, akinek a modorába Spot kutya bele tud bújni.

A bot egy 1920-as évekbeli régész, egy tinédzser és egy shakespeare-i időutazó személyiségét is könnyedén felveszi és előadja. Úgy tűnik, még humora is lehet, mert mikor felkérték, írjon hirtelenjében egy haiku-t, ezt improvizálta:

A generátor halkan dúdol egy örömtelen szobában. Olyan, mint a lelkem.

A Boston Dynamics állítása szerint néhány fura meglepetés is adódott, mikor Spotot idegenvezetőnek kérték fel. Például megkérdezték, hogy kik a „szülei”, mire átment oda, ahol a régebbi Spot modelleket állítják ki a cég irodaházában... És ahogy a nagy nyelvi modelleknél ezt már többször tapasztalhatták a mindennapi felhasználók is, az LLM, ha nem tudja a választ, akkor hajlamos „hallucinálva” kitalálni igaznak tűnő dolgokat. Spot például arra vetemedett, hogy kijelentse: Stretch, a dobozok mozgatására tervezett robot éppen jógázni készül.

Klingensmith azt írja a Boston Dynamics oldalán közzétett bejegyzésében, hogy „ezek a modellek [LLM-ek] segíthetnek olyan kulturális kontextust, általános józan észt, ismereteket és rugalmasságot biztosítani, amelyek számos robotikai feladathoz hasznosak lehetnek – például, hogy egy robotot csupán beszéddel lehessen feladatok elvégzésére utasítani."

Spot tényleg elég viccesen néz ki a videó alatt, mindig is remek volt a propagandája, kedvesnek – sőt, cukinak – akarják eladni, a népszerűsítő videókon táncol-ugrál, most meg éppen választékosan beszél. De nem árt az emlékezetünkbe idézni: ez az okos kutyus képes ajtókat nyitni és emberek után kémkedni. Elsősorban rendőrség és katonaság a megrendelője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!