Szép holnap

2024.02.06. 06:00

Zuckerberg azzal büszkélkedik, hogy a mesterséges intelligencia istenkirálya lesz

Egyszerűen azért, mert már minden adatunkat átadtuk neki.

MW

Mark Zuckerberg mindenütt

Forrás: Getty Images

Fotó: Michael Nagle/Bloomberg

A Facebook tulajdonosa megelőzheti minden mesterséges intelligenciát fejlesztő versenytársát, hiszen arra az adatbázisaiban gyűlő több milliárd képre, bejegyzésre és videóra támaszkodik, amelyeket önként, ingyen és dalolva átadunk neki a húsz évvel ezelőtti alapítása óta eltelt időben. Míg a többi közösségi platform ha keveset is, de fizet az alkotóinak, a Meta nem juttat vissza egy fillért sem, csak gyűjti és gyűjti a mi adatainkat.

A világ lakosságának csaknem 40 százaléka rendelkezik Facebook-fiókkal, és a napi több mint kétmilliárd aktív felhasználóval a platform hanyatlása és elöregedése ellenére továbbra is meghatározó marad.

Az elmúlt hónapok igazán jót tettek Mark Zuckerberg Metájának, mivel a cég csütörtökön felfedte, hogy nyeresége éves szinten megháromszorozódott, 14 milliárd dollárra nőtt a költségcsökkentések (lásd: elbocsátások) és a reklámok fellendülése miatt.

A Meta hatalmas összegeket invesztál a virtuális valóság és mesterséges intelligencia termékeibe: ez utóbbival kapcsolatban Zuckerberg ki is mondta, hogy „a győzelemért játszik”.

A mesterséges intelligencia fejlesztés nagyon gyorsan rendkívül zsúfolt versenypálya lett, és a Metának kemény versenytársakkal kell megküzdeie az OpenAI, a Microsoft és a Google személyében. Zuckerberg azonban hatalmas előnyre tett szert azzal, hogy neki nem kell a semmiből hatalmas adatkészleteket felvennie az adatbázisaiba – vagy hadseregnyi lelkes fejlesztővel összefogni, mint a szabad szoftveres fejlesztőknek –, mert

a Metának világszerte emberek milliárdjai adták oda adataikat bejegyzések, hozzászólások, képek és videók formájában leginkább a Facebookon és az Instagramon.

Mindkét platformon több száz milliárd nyilvánosan megosztott adat található, ami becslések szerint meghaladja a Common Crawl adatkészletét.

A Common Crawl nonprofit szervezet, amely 2008 óta térképezi fel az internetet.

A nagy MI-versenytárs, az OpenAI chatGPT-jét, a GPT-3-at a Wikipédián kívül a Common Crawlon is betanították, az újabb, GPT-4-es képzési forrásait nem hozták nyilvánosságra. A Google adatkészleteiből a saját verzióját tartja fenn.

A Meta már tavaly elismerte, hogy nyilvános bejegyzéseket – de állítása szerint nem privát üzeneteket – használt a Meta MI-asszisztensének képzésére. Az elmúlt hónapokban nagy felháborodást váltott ki, hogy a mesterséges intelligencia modellek betanítása érdekében a webről tömegesen „kapartak le” mindenféle hozzájárulás nélkül adatokat. Az OpenAI még köszönetet is mondott azoknak az „arctalan embermillióknak”, akik létrehozták az adatokat a GPT-3 betanításához.

De szakértői számítások szerint a Meta hatalmas adatkincsei messze felülmúlják a nyílt forráskódú modellek lelkes fejlesztőinek és a méregdrága nagyvállalati fejlesztéseknek a tudását. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!