Digitália

2024.02.02. 06:00

Zuckerberg bocsánatot kér a gyerekek miatt, de pénzt nem ad

Meghallgatásra hívták az X (korábbi Twitter), a TikTok, a Snap, a Discord és a Meta vezérigazgatóját.

MW

Mark Zuckerberg tanúskodik a szenátus igazságügyi bizottsága előtt

Forrás: Getty Images

Fotó: Anna Moneymaker

Az Egyesült Államok Szenátusa Igazságügyi Bizottságának 2024. január 31-i meghallgatásán megjelent Mark Zuckerberg, a Facebookot és az Instagramot tulajdonoló Meta vezérigazgatója, Linda Yaccarino, az X vezérigazgatója, Shou Zi Chew, a TikTok vezérigazgatója, Evan Spiegel, a Snap vezérigazgatója, valamint a Discord vezérigazgatója, Jason Citron. A meghallgatáson Zuckerberg bocsánatot kért azon gyerekek családjaitól, akik a közösségi média hatása alatt öngyilkosságot követtek el.

A közmeghallgatást a közösségi média gyermekbiztonsági intézkedéseinek – illetve hiányosságainak – mérlegelésére tartották. A meghallgatáson a szenátus igazságügyi bizottságának elnöke, Dick Turbin azt mondta:

Ők azok, akik felelősek azért a sok veszélyért, amellyel a gyerekek szembesülnek az interneten. Veszélynek tesszük ki a gyermekeket, ha nem adunk prioritást a biztonságnak a profittal szemben.

Szexuális ragadozók. Addiktív tulajdonságok. Öngyilkosság és étkezési zavarok. Irreális szépségszabványok. Zaklatás. Ez csak néhány probléma, amellyel a legfiatalabbak a közösségi médiában szembesülnek. A gyermekvédők és a törvényhozók szerint a közösségi óriásvállalatok nem tesznek eleget a védelmükért.

A meghallgatás gyerekek és szülők felvett vallomásával kezdődött. Az órákon át tartó esemény során azok a szülők, akiknek gyermekei öngyilkosok lettek, némán tartották fel halott gyerekeik fotóit.

Big Tech CEOs Testify At Senate Judiciary Committee Hearing
Mark Zuckerberg megérkezik a meghallgatásra, a közönség tagjai fotókat tartanak fel szeretteikről
Fotó: Anna Moneymaker / Forrás: Getty Images

„A közösségi média a felelős sok veszélyért, amellyel gyermekeinknek szembe kell nézniük az interneten” – mondta megnyitó beszédében Durbin, a bizottság elnöke.

A Mark Zuckerberggel folytatott heves viták során Josh Hawley missouri republikánus szenátor megkérdezte a Meta vezérigazgatóját, hogy személyesen kártalanította-e az áldozatokat és családjaikat mindazért, amit átéltek.

– Nem hiszem – válaszolta Zuckerberg.

– Itt vannak az áldozatok családjai – mondta Hawley. – Szeretne bocsánatot kérni tőlük?

A szülők ekkor felálltak és felemelték gyermekeik képeit. Zuckerberg is felállt, elfordult a mikrofonjától és a szenátoroktól, hogy közvetlenül szóljon hozzájuk.

„Sajnálom mindazt, amin keresztülmentek. Senkinek sem szabad átélnie azokat, amiket elszenvedtek” – mondta, s hozzátette, a Meta továbbra is „befektet és dolgozik az iparági erőfeszítéseken” a gyermekek védelme érdekében.

A gyermekvédők és a szülők azonban újra és újra közölték, hogy egyik vállalat sem tesz eleget.

Ez volt az első alkalom, hogy Zuckerberg személyesen kért bocsánatot a családoktól. Josh Hawley szenátor azt javasolta, hogy a Meta vezérigazgatója hozzon létre egy kompenzációs alapot, hogy segítsen a családoknak.

Zuckerberg közölte, sajnálja, hogy a Meta megbántotta a gyerekeket, de elutasítja a családoknak való pénzfizetést.

A lelke mélyén tudja ő, hogy a terméke katasztrófa a tinédzserek számára

– közölte Hawley, és a jelenlévők megtapsolták.

Ehhez képest Zuckerberg inkább felszólította az App Store-t és a Google Playt üzemeltető Apple-t és a Google-t, hogy az alkalmazások letöltésekor szigorítsák meg az életkori ellenőrzést.

A Meta után az X, a TikTok, a Snap és a Discord vezérigazgatóját is meghallhatták. Szóba került a gyermekek biztonságáról szóló, készülő Kids Online Safety Act (KOSA) dokumentum is.

A KOSA-val kapcsolatban Yaccarino azt állítja: „Az X nem rendelkezik gyerekeknek szóló funkciókkal, nem gyerekeknek és tinédzsereknek való platform.” Mindazonáltal kiállt a KOSA mellett, mondván: „Teljes mértékben támogatjuk a KOSA-t, és továbbra is biztonságos közösséget fogunk biztosítani a tinédzserek számára.” Spiegel, a Snap vezérigazgatója: „Határozottan támogatjuk a KOSA-t, és számos alapvető rendelkezése már érvényben van a Snapnél”. A KOSA kapcsán a Microsoft is támogatását fejezte ki.

Zuckerberg egyetértett a KOSA szellemiségével, de bejelentette, hogy elutasítja a KOSA támogatását.

Shou Zi Chew azt mondta: „A TikTok támogatni fogja a KOSA-t, ha bizonyos módosításokat végrehajtanak rajta.” Azt is elárulta , hogy a platform havi aktív felhasználóinak száma az Egyesült Államokban 2024-ben meghaladja a 170 milliót. A TikTok körülbelül kétmilliárd dollárt szán a gyermekek védelmére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!