Szent művészet

2022.08.16. 15:00

Kaland és élmény: jön az Ars Sacra Fesztivál

Pécsen is változatos programokkal várja az érdeklődőket a XVI. Ars Sacra Fesztivál szeptember 17–25. között. A programsorozat elnevezése szent művészetet jelent, melynek több ágába is bepillantást nyerhetünk.

Mohay Réka

20210906 - Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Gyakorló Általános, Közép-, Alapfokú Művészeti Iskola és Pedagógiai Intézet kamarakórusának és színjátszó csoportjának előadása - Ars Sacra Fesztivál megnyitója az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen

Fotó: Berán Dániel

A zene és a képzőművészet világának megismerése mellett filmvetítéssel, valamint interaktív múzeumpedagógiai foglalkozásokkal és templomi vezetésekkel is készülnek a szervezők – a programok látogatása ingyenes. 


Szeptember 17-én délután háromtól a Püspöki Kincstárban A kehely meséje című múzeumpedagógiai foglalkozáson vehetnek részt 7–10 éves gyerekek, akik néhány különleges tárgy segítségével játékosan ismerkedhetnek meg az Oltáriszentség témájával. A résztvevők az ostyasütést is kipróbálhatják a foglalkozáson. 
 

Szép élményt ígér a Megálló a város felett – egy éjszaka a pálos templomban című program, ahol a pécsi pálos templom legfontosabb üzeneteit fedezhetik fel a látogatók egy késő esti séta során 20 órától. Végigjárhatják a templom szimbolikus állomásait, megtapasztalva, hogy mit üzennek számunkra a látottak. 
Szeptember 21-én a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán 18 órától Tiringer Aranka pszichológus és dr. Kvanduk Frigyes plébános, filozófia oktató beszélget a rendkívül ellentmondásos karakterű itáliai festő, Caravaggio életéről és művészetéről. 
 

A pécsi székesegyház számtalan bibliai történettel, jelképpel és lelki tartalommal áthatott falai közt tart liturgikus vezetést Szép Attila, a templom plébánosa szeptember 24-én délután fél négytől. A program résztvevői nem csupán művészettörténeti szempontból ismerhetik meg a bazilikát, hanem hangsúlyt kap a páratlanul gazdag keresztény szimbolika, illetve a templom különböző tereinek liturgikus funkciója is. 
 

A muzsika nagy szerepet kap a programok sorában

Idén sem maradnak program nélkül a zenekedvelők, a szakrális zenének több ágát is megismerhetjük. Többek között szeptember 19-én a Canticum Pannonicum együttes magyar szerzők szakrális áriáit adják elő a 18. századtól napjainkig. Orgonahangversenyt hallhatunk szeptember 25-én a pécsi bazilikában a Művészeti Gimnázium és PTE MK hallgatóinak közreműködésével, 23-án pedig a székesegyház orgonáit egy zenei esemény keretén belül ismerheti meg az érdeklődő, ahol a bazilika zeneigazgatója, Kovács Szilárd Ferenc szólaltatja meg a hangszereket, illetve beszél azok történetéről, műszaki adottságaikról. Szeptember 18-án a Dóm Kőtárban A legvidámabb barokk címmel ad koncertet a Simplicissimus Kamaraegyüttes. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!