filmbeillő rablás

2019.02.05. 10:00

Úgy raboltak ki egy belga bankot, hogy Hollywood is megirigyelné

A kasszafúrók a városi csatornarendszeren át hatoltak be.

Illustration picture shows the site of a spectacular bank robbery, at a BNP Paribas Fortis bank branch, in the center of Antwerp, Monday 04 February 2019. Over the weekend, the vault room of the bank was broken into through a tunnel built by the robbers, that connected the bank to the sewage system. BELGA PHOTO JONAS ROOSENS

Forrás: AFP / Belga

Fotó: Jonas Roosens

Akár hollywoodi forgatókönyvírók tollhegyére is kívánkozhatna annak a bankrablásnak a rejtélye, amelyet vasárnap követtek el Antwerpenben. Amikor a rendőrség a belga város gyémántközpontjában lévő egyik bank riasztására kivonult a helyszínre, a páncélszekrény termét zárva találta.

Miután bementek, észlelték, hogy odabent 30 széfet ürítettek ki a rablók, akik minden bizonnyal a falon át vájt lyukon távoztak, amely egy alagút volt a városi csatornarendszerhez.

Alaposan kitervelték

Az ügyfelek egyelőre arra várnak, hogy kiderüljön, az ő széfjüket is kirámolták-e. „Azt vizsgáljuk, mekkora értékű volt a rablás, többet egyelőre nem mondhatunk” – közölte a rendőrség.

Annyi biztos, hogy a rablás elkövetése éppoly vakmerő volt, mint amilyen veszélyes.

Először is alagutat kellett ásni egy épületből, amely több száz méterre volt a csatornarendszertől. Majd az alig egy méter átmérőjű csatornán keresztül – amely bármely pillanatban megtöltődhetett szennyvízzel – el kellett jutni a bankhoz. Itt egy második alagutat kellett vájni, hogy bejussanak a BNP Paribas bank széftermébe, ahol a lehető legtöbb értéket össze kellett szedni még a riasztó működésbe lépése előtt.

Lyuk van, gyanúsított nincs

Az ügyészség szerint a bank biztonsági szolgálata délután egy óra 34 perckor hívta a rendőrséget. Amikor a rendőrök megékerztek, a széfterem zárva volt, de a riasztó még szólt. Amikor sikerült kinyitni, megtalálták a padozatba vájt lyukat.

A tűzoltók segítségével átfésülték a csatornarendszert a környéken és megtalálták a második alagutat.

„Jelenleg nincs gyanúsított, akit letartóztathatnánk” – közölte az ügyészség.

A rablás magán viselte a franciaországi Nizzában 1976-ban elkövetett bakrablás jegyeit, amikor a Societe Generale bank 339 széfjét rámolta ki a „szennycsatorna banda” egy nyári hétvégén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!