Hatás, mellékhatás

2022.06.28. 15:48

A rákmegbetegedések tíz százalékát környezeti tényezők okozzák Európában

A megbetegedések olyan külső tényezőknek tulajdonítható, mint a szennyezett levegő, a passzív dohányzás, az ultraibolya-sugárzás, az azbeszt, egyes vegyipari termékek és más szennyezőanyagok.

A rákmegbetegedések 10 százalékát a környezetszennyezés okozza Európában - hívta fel a figyelmet kedden közzétett jelentésében a koppenhágai székhelyű Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA), hangsúlyozva, hogy az esetek legtöbbje megelőzhető lenne.

A jelentés szerint a daganatos betegségek több mint 10 százaléka olyan külső - környezeti - tényezőknek tulajdonítható, mint a szennyezett levegő, a passzív dohányzás, az ultraibolya-sugárzás, az azbeszt, egyes vegyipari termékek és más szennyezőanyagok.

A megbetegedések száma jelentősen csökkenthető lenne már pusztán azáltal, hogy szigorúan betartatják a meglévő jogszabályokat - véli az ügynökség, amelynek ez az első jelentése a rákbetegségek és a környezet összefüggéséről.

Az uniós szervezet szakértője, Gerardo Sánchez a jelentést bemutató sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy az összes környezeti és foglalkozási rákkeltő ártalom csökkenthető, a sugárzás és a rákkeltő kemikáliák okozta megbetegedések számát pedig "csaknem elhanyagolható" szintre lehetne leszorítani megfelelő intézkedésekkel.

Az EEA adatai szerint a szennyezett levegő felelős a megbetegedések egy, és a halálesetek két százalékáért, ezen belül a tüdőrák-megbetegedések 9 százalékáért. Friss kutatások is összefüggést mutattak ki a légszennyezettségnek, ezen belül a szálló pornak való hosszútávú kitettség és a leukémiás megbetegedések között - mutat rá a jelentés.

A rákbetegségek két százalékáért lehet felelős a radon, egy természetes radioaktív gáz, amelyet főleg a rosszul szellőztetett lakásokban élők lélegeznek be. A főleg a Napból származó, de mesterségesen is előállított ultraibolya-sugarak okozzák az összes rákbetegség közel 4 százalékát, különösen a melanómát, amely a bőrrák egy súlyos, az utóbbi évtizedekben gyorsan terjedő formája.

A környezetvédelmi ügynökség a legveszélyesebb rákkeltő anyagok között sorol fel egyes, munkahelyeken használt és onnét kikerülő kemikáliákat, az ólmot, az arzént, a krómot, növényvédőszereket, a műanyaggyártásban használt biszfenol A adalékanyagot, a perfluor- és polifluortartalmú alkilanyagokat (PFAS), továbbá az azbesztet, amelyet ugyan 2005-ben betiltottak az Európai Unióban, de még ma is jelen van egyes épületekben.

Az unióban évente 2,7 millió embernél diagnosztizálnak rákot, közülük 1,3 millióan halnak bele a betegségbe. A világnépesség 10 százalékát adó térségre jut az új esetek 23 százaléka és a halálozások 20 százaléka.

Borítókép: illusztráció
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!