Régészet

2022.06.28. 19:00

Átadták Izraelben a negyedszázada feltárt ókori mozaik múzeumát

Lodban, a számára felépített új Mozaik-múzeumban otthonra talált Izraelben a negyedszázada a városban feltárt ókori mozaik – jelentette a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli hírportál hétfőn.

Hétfőn a város vezetői, az adományozók és a régész szakemberek jelenlétében ünnepélyesen megnyitották az ország közepén, a Ben Gurion repülőtértől nem messze található új, izraeli Mozaik-múzeumot (Shelby White and Leon Levy Lod Mosaic Archaeological Center).

A kiállítóhely legjelentősebb látványossága egy több részből álló, s főként tengeri témájú hatalmas, körülbelül 17 méter hosszú és 9 méter széles, mintegy 180 négyzetméter területű mozaik.

A gazdag színekben pompázó, apró kövekből kirakott, s a Szentföldön a bizánci kereszténység időszakára, az i.sz. 3. század végére–4. század elejére datált mestermű első darabját véletlenül fedezték fel 1996-ban, Lodban, a város központi tere alatt. 2015-ben tovább növekedett a területe, ugyanis újabb részét tárták fel egy bizánci-római korból származó nagy villa alatt, majd 2018-ban, éppen a múzeum építésekor, harmadik részletet is felfedeztek a közelben.

A worker of the Israel Antiquities Authority sits next to a 1,700-year-old mosaic, which served as the living room floor in a villa during the Roman and Byzantine periods, as it is presented to the public and the press for the first time on November 16, 2015, in the Israeli central city of Lod. The scenes in the impressive mosaic depict hunting and hunted animals, fish, flowers in baskets, vases and birds. Another mosaic, which was discovered and excavated in the northern part of the complex in the early 1990s by the late Miriam Avissar, has been exhibited in recent years in some of the world’s leading museums, including the Metropolitan, the Louvre and the State Hermitage. AFP PHOTO / MENAHEM KAHANA (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)
Feltárások 2015-ben
Forrás: MENAHEM KAHANA / AFP

A mozaik gazdag képi világát evezős csónakok, szárazföldi és tengeri állatok, köztük elefántok, oroszlánok, madarak, halak és rákfélék, valamint növényvilág és virágok, vázák, s geometrikus minták alkotják. Már 1996-ban felismerték jelentőségét, azonban akkor 

az Izraeli Régészeti Hatóság (IAA) kénytelen volt földdel elfedni a már feltárt részeket, mert nem volt költségvetésük a konzerválására és méltó bemutatására.

2009-ben találtak adományozót a kiállítóhely felépítéséhez, s a Leon Levy Alapítvány és Shelby White segítségével ismét feltárták, majd világ körüli útra indították a mozaik egy részét Párizsba, New Yorkba, San Franciscóba, Chicagóba és még Haifára is, miközben elkészítették a múzeum terveit.

US philantropist Shelby White poses for a picture on the roughly 1,700-year-old Lod mosaic, ahead of the inauguration of a new visitors centre she helped fund to display the prized piece in the mixed city of Lod in the centre of Israel, on June 27, 2022. - The Lod Mosaic Archaeological Center was specifically built to house the Roman mosaic dating back to the 3rd or 4th century CE, which was unearthed in the city in 1996 and described as "one of the most beautiful in the world". (Photo by MENAHEM KAHANA / AFP)
Forrás: MENAHEM KAHANA / AFP

2017-ben tartották meg az alapkő-letételi ünnepséget, és azt tervezték, hogy már 2019-ben megnyílhat a múzeum, azonban a világjárvány miatt elhúzódtak a munkálatok, és a tervezett kettő helyett csak öt évvel később nyithatták meg Lod, a világ egyik legrégebbi városának új múzeumát.

Borítókép: Restaurátorok utolsó simításai a mozaikon 2022. június 27-én / AFP / MENAHEM KAHANA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!