űrhírek

2018.01.04. 21:06

Jobban izzad az ember súlytalanságban

Az asztronauták testhőmérséklete nyugalmi állapotban is 38 fok.

A súlytalanságban jelentősen megnövekszik az űrhajósok testhőmérséklete. Ennek fő oka, hogy az izzadság a világűrben nem párolog olyan jól, mint a Földön – állapították meg német kutatók.

A berlini Charité Orvostudományi Egyetem kutatóinak csütörtöki közleménye szerint a világűrben az asztronauták testhőmérséklete nyugalmi állapotban is 38 Celsius-fokos, tehát egy fokkal a normál érték felett van – sportolás közben pedig gyakran 40 Celsius-fok fölé is emelkedik.

Hanns-Christian Gunga, a pszichológiai intézet kutatója és kollégái a Nemzetközi Űrállomás (ISS) asztronautáinál homlokra helyezett érzékelők segítségével az úgynevezett maghőmérsékletet, az agy és a belső szervek hőmérsékletét vizsgálták. Rájöttek, hogy a hőmérséklet nem hirtelen emelkedik meg, hanem a test másfél hónapon át állandóan melegszik, míg beáll 38 Celsius-fokra.

„A test a súlytalanságban nem tud megszabadulni a felesleges hőtől”

- mondta Gunga.

A súlytalanság megnehezíti a test és környezete közötti hőcserét. Az izzadság kevésbé párolog el, mint a Földön, emiatt a test az edzések alkalmával az űrben különösen gyorsan túlhevül.

A test maghőmérsékletének erős ingadozásai a kutatók szerint befolyásolhatják a fizikai és mentális teljesítőképességet és akár életveszélyesek is lehetnek.

A kutatók szerint az új ismeretek alapján javíthatják a jövőbeli hosszú távú űrutazásokon részt vevő asztronauták egészségi állapotát. A szakértők eredményeiket a Scientific Reports című tudományos lapban mutatták be.

Borítókép: Pixabay

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!