Sepsiszentgyörgy

2018.07.14. 16:20

Összemérik tudásukat a székely lovasok

A budapesti Nemzeti Vágtára készülnek a székelyek. Válogatójukat ezekben a napokban, július 13. és 15. között tartják meg Sepsiszentgyörgyön.

A székely zászló felvonásával, a versenyzők bevonulásával és fogadalomtétellel zajlott le a nyolcadik Székely Vágta szombati ünnepélyes megnyitója. A székely zászlót a szovátai 15. Mátyás Huszárezred tagjai vitték be, majd amíg felvonták, az összegyűlt tömeg a székely himnuszt énekelte – adta hírül a szekelyhon.ro hírportál.

A zászló felvonása. Fotó: Gecse Noémi / szekelyhon.ro

A megnyitón Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke kifejtette, ezer éve őseink összefogással tartották meg ezt a földet, de száz éve folyamatosan elvitatják, hogy Székelyföld létezik. Oda kell figyelnünk hagyományainkra, erőt kell felmutatni, hogy Székelyföld megmaradjon – hangsúlyozta.

A megnyitó szónokai. Fotó: Gecse Noémi / szekelyhon.ro

Grüman Róbert, Kovászna Megye Tanácsának alelnöke köszöntőbeszédében rámutatott: az a cél, hogy Háromszék az erdélyi lovasrendezvények központja legyen. A Kárpát-medencei lovas család tagja lettünk, egy a múltunk, közös a jövőnk – mondta Grüman. Hangsúlyozta, a rendezvény minden évben több tízezer látogatót vonz Kovászna megyébe.

Felvonulás a Székely Vágta, Székelyföld és a székely települések lobogóival. Fotó: Gecse Noémi / szekelyhon.ro

Nagy József, a Székely Vágta főkapitánya elmondta, a székely rendezvény a budapesti Nemzeti Vágta legidősebb gyermeke, annak előfutama. Hozzátette: a székely nép is lóra termett, egyre több lovas méreti meg magát, idén az utánpótlás, a kishuszárok is felveszik a kesztyűt. A vágta nemes verseny, tisztelgés őseink előtt, akik vitézségükkel világhírűvé tették a magyar könnyűlovasságot, és megajándékozták a huszár szóval több nemzet nyelvét- tette hozzá a főkapitány.

Érdeklődők és versenyzők a Székely Vágtán, kezükben a székely települések zászlóival. Fotó: Gecse Noémi / szekelyhon.ro

Nagy József román nyelven is köszöntötte a nemzetközi futamon résztvevő román lovasokat, kiemelve, hogy részvételük az együttműködés szép példája. Berde Lóránd, a Székely Vágta tavalyi győztese átadta a főkapitánynak a lovastiszti vándorszablyát, amit majd az idei nyertes kap meg újabb egy évre. A megnyitóbeszédek után bevonultak a résztvevő lovasok, és fogadalmat tettek, hogy a Vágta szabályait betartják, egymás és lovaik épségére vigyáznak.

Borítókép: Székely hagyományőrző huszárok rohama a Székely Vágra megnyitóján.

Fotó: Gecse Noémi / szekelyhon.ro

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!