hazai fajok

2019.10.30. 22:11

November 22-ig lehet szavazni Az év fájára

Idén a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Zsolnai Gergely

November 22-ig lehet szavazni a 2020-as év fájára. Idén a tatár juhar, a kecskefűz és a rezgő nyár közül lehet választani az esemény oldalán. Minden felhasználó egyszer szavazhat – közölték a szervezők.

Az Országos Erdészeti Egyesület és az Év Fája Kuratórium az immáron hetedik alkalommal elindított voksolással a hazai fafajokra kívánja felhívni a figyelmet.

  • A tatár juhart (Acer tataricum) már a magyarok honfoglaló elődei is ismerték. Ökológiai szerepe jelentős, ugyanakkor kevésbé becsülik alacsony termete, csekély gazdasági értéke miatt, ezért mára erőteljesen visszaszorult.
  • A kecskefűz (Salix caprea) leginkább arról ismert, hogy virágzata a húsvéti barka. Fatermetű egyedei viszont ritkaságszámba mennek, mivel évszázadokon keresztül gyomfának tekintették, és ma is igyekeznek felverődő egyedeit visszaszorítani. Az egyetlen magyarországi fűzfaj, amely többletvíz nélkül él.
  • Az elegáns megjelenésű rezgő nyár (Populus tremula) a hegy- és dombvidékek jellemző pionír fafaja. Fontos szerepe van az erodált, lepusztult talajok újraerdősülésében – olvasható a közleményben.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!