menzareform

2019.11.08. 22:35

Pozitív a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések hatása

Az iskolai konyhák 90 százaléka kevesebb zsírral, 97 százaléka kevesebb cukorral főz.

Fotós: Kovács Attila

Jól látható a gyermekétkeztetésben bevezetett intézkedések pozitív hatása, a fokozatos áttérés radikális változásokat hozott az iskolai étkeztetésben az elmúlt években – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán.

Rétvári Bence hangsúlyozta: a legfontosabb cél a túlsózottság csökkentése volt, amely érezhető mértékben, 8,6-ról 6,7 grammra csökkent étrendenként. Ezzel meg lehet előzni, hogy a gyerekek olyan ízvilághoz szokjanak hozzá, amely harminc-negyven év múlva akár betegségeket is okozhat – jegyezte meg.

A menzareform és az iskolagyümölcs-program egyaránt egészségesebb ételekhez szoktatja a diákokat – mondta. Az elmúlt években az iskolai menzák háromnegyedéből teljesen eltűntek például a mesterséges ételízesítők.

Az iskolai konyhák 90 százaléka kevesebb zsírral, 97 százaléka kevesebb cukorral főz, a naponta többször gyümölcsöt fogyasztó gyerekek aránya pedig tíz év alatt 45-ről 65 százalékra emelkedett – ismertette.

Az egészségesen eltöltött évek száma a genetikai adottságok mellett nagyban az életmódtól függ, ezért fontos, hogy a mindennapi testnevelésórákon az iskolások megismerhetik és megszerethetik a sportokat, ezzel hozzászoknak egy mozgásban gazdag életformához – mutatott rá.

Megjegyezte: a mindennapos testnevelésnek többek között az is köszönhető, hogy Európában a magyar iskolások mozognak a legtöbbet.

Borítókép: illusztráció / Gyerekek ebédelnek az Újpesti Bródy Imre Gimnázium és Általános Iskola ebédlőjében 2019. július 3-án.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!