Vb 2022

2022.11.20. 09:30

Messiéknek a halálcsoportból kellene felverekedniük magukat a csúcsra

Az argentinok klasszisa, Lionel Messi az utolsó világbajnokságára készül, de a lengyelek ásza Robert Lewandowski sem valószínű, hogy még egyen részt vehet majd. A vb C-csoportjában lehet talán a legnagyobb harc a továbbjutásért.

K. B.

Messi szeme is már évek óta a vb-trófeára szegeződött, most a kezébe is venné

Fotó: Karim SAHIB / AFP

Talán a világbajnokság legkeményebb csoportja a C-jelű, hiszen három csapat is, az argentin, a lengyel és a mexikói is hasonló játékerőt képvisel. Valamelyest a dél-amerikaiak emelkednek ki ebből, de ők sem mehetnek biztosra, s akkor még Szaúd-Arábia is ott van, hogy beleköpjön a nagyok levesébe. 

A csoport menetrendje

November 22.: Argentína–Szaúd-Arábia 11.00, Mexikó–Lengyelország 17.00.
November 26.: Lengyelország–Szaúd-Arábia 14.00, Argentína–Mexikó 20.00.
November 30.: Szaúd-Arábia–Mexikó, Lengyelország–Argentína 20.00.

Lengyelország

Egyértelmű, hogy a csoportnak nem az európai csapat a legfőbb esélyese, azonban Robert Lewandowski bármilyen mérkőzést képes eldönteni a csapata számára. Az biztos, hogy annyi lehetősége, mint korábban a Bayern Münchenben, vagy ősszel a Barcelonában volt, nem lesz, hiszen a gárda inkább a stabil védekezésre helyezi a hangsúlyt, de a csatár klasszis van annyira alázatos, hogy képes a társak megsegítésére ebben a taktikában is. Ha pedig a kapu előtt megkapja a labdát, akkor halálos.

Robert Lewandowski is megérkezett a lengyel válogatott tagjaként, ha a képen nem is látható Fotós: MANAN VATSYAYANA / AFP

Kapusok: Wojciech Szczesny (Juventus), Bartlomiej Dragowski (Spezia), Lukasz Skorupski (Bologna)

Védők: Jan Bednarek (Aston Villa), Kamil Glik (Benevento), Robert Gumny (FC Augsburg), Artur Jedrzejczyk (Legia Warsaw), Jakub Kiwior (Spezia), Mateusz Wieteska (Clermont), Bartosz Bereszynski (Sampdoria), Matty Cash (Aston Villa), Nicola Zalewski (AS Roma)

Középpályások: Krystian Bielik (Birmingham City), Przemyslaw Frankowski (Lens), Kamil Grosicki (Pogon Szczecin), Grzegorz Krychowiak (Al-Sabab), Jakub Kaminski (VfL Wolfsburg), Michal Skoras (Lech Poznan), Damian Szymanski (AEK Athén), Sebastian Szymanski (Feyenoord), Piotr Zielinski (Napoli), Szymon Zurkowski (Fiorentina)

Támadók: Robert Lewandowski (FC Barcelona), Arkadiusz Milik (Juventus), Krzysztof Piatek (Salernitana), Karol Swiderski (Charlotte FC)

Argentína

A dél-amerikai sztár együttest mindenki a végelszámolás közelébe várja, illetve sokan úgy érzik, ezen a világbajnokságon Lionel Messi megérdemelné, hogy egy ilyen karrier végén egyszer magasba emelhesse a trófeát. Persze nem lesz egyszerű útja a csapatnak, s az sem lenne meglepő, ha csak a csoport harmadik helyén végezne, hiszen az ilyen seregszemléken Mexikó is remekül szokott szerepelni, s Lengyelország is oda érhet. Az argentinoknál egyértelmű, hogy a támadók minél hatékonyabb kihasználására helyezik majd a legfőbb hangsúlyt, hiszen a védelmük nem a legacélosabb.

Stílusosan érkezett meg Argentína a világbajnokságra Fotós: AFP

Kapusok: Emiliano Martínez (Aston Villa), Franco Armani (River Plate), Gerónimo Rulli (Villarreal)

Védők: Nahuel Molina (Atlético Madrid), Cristian Romero (Tottenham Hotspur), Nicolás Otamendi (Benfica), Nicolás Tagliafico (Olympique Lyon), Gonzalo Montiel (Sevilla), Germán Pezzella (Betis), Lisandro Martínez (Manchester United), Marcos Acuna (Sevilla), Juan Foyth (Villarreal)

Középpályások: Rodrigo De Paul (Atlético Madrid), Leandro Paredes (Juventus), Guido Rodríguez (Betis), Alejandro Papu Gómez (Sevilla), Alexis Mac Allister (Brighton), Exequiel Palacios (Bayer Leverkusen), Enzo Fernández (Benfica)

Támadók: Lionel Messi (Paris Saint-Germain), Lautaro Martínez (Internazionale), Ángel Di María (Juventus), Joaquín Correa (Internazionale), Nicolás González (Fiorentina), Julián Álvarez (Manchester City), Paulo Dybala (AS Roma)

Mexikó

A közép-amerikaiak nagyjából abban a súlycsoportban vannak, mint a lengyelek, így köztük egészen biztos, hogy parázs harc folyik majd az egyik továbbjutó helyért, s az sem lenne meglepő, ha a nagy rohanásban az argentinokat is maguk mögé utasítanák. Azonban az inkább dél-amerikai klubcsapatokban szereplő játékosoknak óriási kihívást jelenthet most is felvenni a tempót a legjobb sorozatokban szereplőkkel. 

A mexikói csapat is már rajtra készen Fotós: MANAN VATSYAYANA / AFP

Kapusok: Guillermo Ochoa (Club América), Alfredo Talavera (Juárez), Rodolfo Cota (Club León)

Hátvédek: Jorge Sánchez (Ajax), Néstor Araujo (Club América), Gerardo Arteaga (Genk), Kevin Álvarez (Pachuca), Jesús Gallardo (Monterrey), César Montes (Monterrey), Héctor Moreno (Monterrey), Johan Vásquez (Cremonese)

Középpályások: Orbelín Pineda (AEK Athén), Carlos Rodríguez (Cruz Azul), Uriel Antuna (Cruz Azul), Roberto Alvarado (Guadalajara), Héctor Herrera (Houston Dynamo), Érick Gutiérrez (PSV Eindhoven), Luis Chávez (Pachuca), Luis Romo (Monterrey), Andrés Guardado (Real Betis), Edson Álvarez (Ajax)

Támadók: Henry Martín (Club América), Rogelio Funes Mori (Monterrey), Raúl Jiménez (Wolverhampton), Alexis Vega (Guadalajara), Hirving Lozano (Napoli)

Szaúd-Arábia

Arra kevesen számítanak, hogy Szaúd-Arábia továbbjuthatna ebből a csoportból. Sőt, valószínűleg a legtöbben az utolsó helyre várják őket, azonban lenéznie egyik ellenfélnek sem szabad, s egy-egy elcsípett ponttal akár abba is beleszólhat, melyik gárda léphet tovább majd a kieséses szakaszban. Számukra talán épp az lenne a legjobb, ha a másik három magasabbra taksált nemzet körbeverné egymást.

A szaúdi csapat játszott is egyet Horvátországgal Fotós: AFP

Kapusok: Mohamed al-Ovajsz (al-Hilal), Navaf al-Aqidi (al-Nasszr), Mohamed al-Jami (al-Ahli)

Védők: Jasszer al-Sahrani (al-Hilal), Ali al-Bulaihi (al-Hilal), Abdulelah al-Amri (al-Nasszr), Abdullah Madu (al-Nasszr), Hasszan Tambakti (al-Sabab), Szultan al-Ghanam (al-Nasszr), Mohammed al-Breik (al-Hilal), Szaud Abdulhamid (al-Hilal)

Középpályások: Szalman al-Faradzs (al-Hilal), Rijad Sarahili (Abha), Ali al-Hasszan (al-Nasszr), Mohamed Kanno (al-Hilal), Abdulelah al-Malki (al-Hilal), Szami al-Nadzsej (al-Nasszr), Abdullah Otajf (al-Hilal), Nasszer al-Davszari (al-Hilal), Abdulrahman al-Aboud (Ittihad), Szalem al-Davszari (al-Hilal), Hattan Bahebri (al-Sabab)

Támadók: Navaf al-Abed (al-Sabab), Haitham Asziri (al-Ahli), Szaleh al-Sehri (al-Hilal), Firasz al-Buraikan (al-Fateh)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!