Vb 2022

2022.12.17. 09:00

Egyszer már találkoztak ezen a vb-n, most az éremért csapnak össze

K. B.

Fotó: AFP

Rengeteg szép, érdekes, feszült pillanatnak lehettek szemtanúi, akik végig követték a labdarúgó-világbajnokságot, ugyanakkor voltak olyan momentumok is, amiknél nem volt probléma, ha átaludta a néző. A hétvégi programban azonban egészen biztos, hogy nem szembesül majd az unalommal senki, hiszen két kiélezett mérkőzésre számíthatunk.

Szombaton 16 órától a Horvátország–Marokkó bronzmeccsel tartják meg a főpróbát. A két csapat mindössze egyszer találkozott, méghozzá épp három hete a torna nyitókörében. Azon a meccsen nem esett gól. A horvátok 1998 után másodjára lépnek pályára a harmadik helyért, afrikai csapatnak viszont még soha nem sikerült érmet szereznie. Az egyértelmű, hogy az európai gárda a tapasztaltabb, csapatkapitányuk, Luka Modric pályafutása során 19. alkalommal léphet pályára vb-mérkőzésen, amivel holtversenyben 14. lesz az örökrangsorban.

Érdekességek:
- Az első találkozójukat pontosan három hete, azaz november 23-án, al-Horban rendezték, ahol nem született gól.
- Amíg a marokkói csapat korábban még nyolc között sem szerepelt, így értelemszerűen története első bronzmérkőzésére készül, addig a horvát együttes 1998 után másodjára lép pályára a harmadik helyért, 24 évvel ezelőtt 2-1-re verte Hollandiát.
- Marokkó az eddigi hat találkozójából mindössze kétszer kapott gólt: egyet a csoportkörben Kanadától és kettőt legutóbb a franciák elleni elődöntőben.
- A gólszerzéssel mindkét csapatnak akadnak problémái: az afrikai és az európai együttes is hat mérkőzésből három alkalommal nem talált az ellenfél kapujába.
- A horvátok hat gólján öt, míg a marokkóiak öt találatán négy játékos osztozik, kizárólag Andrej Kramaric, illetve Juszef En-Neszjiri volt eredményes kétszer a két csapatból.
- A horvátok csapatkapitánya, Luka Modric pályafutása során 19. alkalommal léphet pályára vb-mérkőzésen, amivel holtversenyben 14. lesz az örökrangsorban.
- Eddig szinte kizárólag európai és dél-amerikai csapatok végeztek dobogós helyen. Az egyetlen kivételt az első, 1930-as világbajnokság jelenti, amelyen az Egyesült Államok úgy lett harmadik, hogy nem rendeztek bronzmérkőzést. Marokkó esetleges sikerével első afrikai országként zárna a legjobb három között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!