Vb 2022

2022.12.04. 17:57

Mbappe megállíthatatlan: bedarálta ellenfelét a francia válogatott

Móga Richárd

Fotó: AFP

A D-csoportból elsőként továbbjutó Franciaország a C-csoport második helyezettjével, Lengyelországgal játszott a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság harmadik nyolcaddöntő-mérkőzésén.

A legtöbb szurkoló a kezdetektől francia dominanciát várt, azonban az első játékrészben nem igazán bírta Didier Deschamps alakulata ráerőltetni akaratát ellenfelére. Sőt, Lengyelország a pálya minden területén felvette a kesztyűt a címvédővel, ráadásul a ziccerekkel sem maradtak adósak. Így tehát a semleges szurkolók sem panaszkodhattak a játékot látva. Viszont volt egy dolog, ami előtt sokan értetlenül álltak: a francia válogatott védője, Jules Koundé aranylánccal a nyakában végezte feladatát, ez pedig nem megengedett. Igaz, a partjelző ezt a 42. percben levetette vele. Jobb későn, mint soha.

Ezt követően a gólcsapról is lekerült a bilincs, ugyanis Olivier Giroud kapott tanári labdát Mbappétól, a 36 esztendős támadó pedig 12 méterről ballal kilőtte a bal alsót. 

Lélektanilag ez megviselhette a lengyel együttest, ugyanis a második félidő kezdetén bizony csak a védekezésre jutotta, míg vetélytársa minden követ megmozgatott előnyének növelése érdekében. A nehéz időszakot átviselte Lengyelország, de a 74. percben egy kontratámadást követően Mbappe került helyzetbe, aki egy állítás után a rövid felsőbe lőtt.

Ez beadta a kegyelemdöfést a lengyel csapat számára, így a hátralévő idő gyakorlatilag eseménytelenül lepergett, volna, csakhogy Mbappe varázsolt még egyet az utolsó pillanatban, plusz a videóbírónak köszönhetően Lewandowski még egy büntetőt is rúghatott, amit sikerült értékesítenie, igaz, másodszor, ugyanis először Lloris nem a gólvonalon állt. Mindenesetre Franciaország magabiztos győzelmet aratott, ezzel pedig egy lépéssel közelebb került céljához.

Franciaország–Lengyelország 3–1 (1–0)

Labdarúgó világbajnokság, nyolcaddöntő, Doha. Franciaország: Lloris – Koundé (Disasi, 90+2.), Varane, Upamecano, Théo Hernandez – Griezmann, Tchouaméni (Fofana, 66.), Rabiot – O. Dembélé (Coman, 77.), Giroud (Thuram, 77.), Mbappé. Szövetségi kapitány: Didier Deschamps. Lengyelország: Szczesny – Cash, Glik, Kiwior (Bednarek, 86.), Bereszynski – Krychowiak (Bielik, 71.) – Kaminski (Zalewski, 71.), Zielinski, S. Szymanski (Milik , 64.), Frankowski (Grosicki, 86.) – Lewandowski. Szövetségi kapitány: Czeslaw Michniewicz.

Gólszerzők: Giroud (44.), Mbappe (74.), illetve Lewandowski (90+9. – büntetőből).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!