Vb 2022

2022.12.06. 21:54

Totális kiütés: esélyt sem adott Portugália a svájci válogatottnak

Móga Richárd

Fotó: AFP

Kisebb meglepetéssel indult a katari világbajnokság utolsó nyolcaddöntője, ugyanis a portugál válogatottban csupán a kispadon kapott helyett Cristiano Ronaldo Svájc ellen, mivel vélhetően a szövetségi kapitány is megelégelte a 37 esztendős labdarúgó kirohanásait.

Így a kezdőcsapatban Goncalo Ramos kapott helyet, aki hamar meghálálta a bizalmat, ugyanis bő negyedóra elteltével parádés gólt akasztott a rövid felsőbe, Sommer pedig reagálni sem tudott a lövésre. Nem olyan sokkal később szöglethez jutott Portugália: Bruno Fernandes tekerte középre a labdát Pepe fejére, akinek már nem volt nehéz dolga. Ezzel ő lett a legidősebb futballista (39 éves és 283 napos), aki gólt szerzett a világbajnokságon az egyenes kieséses szakaszban.

A folytatásban jól menedzselte a dolgokat Fernando Santos legénysége, sőt, a fordulás után szinte azonnal megszerezte második gólját Goncalo Ramos, így Svájc helyzete kilátástalanná vált. Főleg úgy, hogy egy tetszetős támadást követően még a balhátvéd, Guerreiro is megzörgette a hálót.

Mindenesetre Svájc is talpra ugrasztotta szurkolóit, hiszen Xherdan Shaqiri szöglete után Manuel Akanji maradt üresen, a Manchester City védőjének csak az üres kapuba kellett juttatni a labdát. A 21 éves Goncalo Ramos azonban továbbra is elemében volt: pazar labdát kapott csapattársától, majd hidegvérrel a jobb alsóba löbbölte a labdát hét méterről. Ezzel mesterhármast jegyzett.

A hátralévő időben a portugál tréner eleget tett a szurkolók skandálásának, hiszen pályára küldte Cristiano Ronaldot, azonban egy lesgólon kívül sokra már nem futotta, hiába próbálták a társak megtalálni. A legtöbben már elkönyvelték a végeredményt, de jött a csereként beálló Leao, aki látványos találattal zárta le az összecsapsát.

Portugália tehát ezzel a diadallal bejutott a negyeddöntőbe, ahol majd Marokkó lesz az ellenfél.

Portugália–Svájc 6–1 (2–0)

Labdarúgó világbajnokság, nyolcaddöntő.Katar, Luszail, Luszaili Nemzeti Stadion. Vezette: César Arturo Ramos (mexikói). Portugália: Diogo Costa – Dalot, Pepe, Rúben Dias, R. Guerreiro – Otávio (Vitinha, 74.), W. Carvalho, Bernardo Silva (Neves, 81.) – Bruno Fernandes (Leao, 87.) – Goncalo Ramos (Horta, 74.), Félix (C. Ronaldo, 73.). Szövetségi kapitány: Fernando Santos. Svájc: Sommer – E. Fernandes, Schar (Comert, szünetben), Akanji, R. Rodíguez – Freuler (Zakaria, 54.), G. Xhaka – Shaqiri, D. Sow (Haris Seferovic, 53.), R. Vargas (Okafor, 66.) – Embolo (Jashari, 89.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin.

Gólszerzők: G. Ramos (17., 51., 67.), Pepe (33.) R. Guerreiro (55.), Leao (90+2.) illetve Akanji (58.).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!