Gazdaság

2008.10.30. 10:17

Falubuszt nyertek, de nem tudnak igazán örülni

A megyéből is sokan jelentkeztek a kormányzat által meghirdetett tanyabuszprogramra, amelynek során az ezer fő alatti települések járművet vehetnek falugondnoki teendőik ellátására, állami segítséggel.

K. E. I.

A tízmilliárd forintból közel hatszázmillió jutott Baranyának, hetvenhat település nyert a pályázaton. A nyertesek arcáról hamar eltűnt a mosoly.

– Mivel a pénzt csak utólag, hónapokkal később kapjuk meg, átmenetileg nekünk kell valahogy kiszorítani a szükséges összeget a költségvetésből – mondja Mánfa polgármestere, Hohn Krisztina. – Ez a mi esetünkben azt jelenti, hogy hitelt kell felvennünk a nyolcmilliós buszra, hiszen az önkormányzat rendelkezésére álló pénzekből erre már nem futja.

Hasonló a helyzet a többi nyertes településen is. Hegyhátmarócon kilencmillió forintra lenne szükség, ennek azonban csak a felét tudja állni az önkormányzat, a fennmaradó ötven százalékot itt is hitelekből oldanák meg. Szalatnakon olcsóbb járműre pályáztak, azonban a falu vezetőségének még így is fejtörést okoz a kifizetés. A településnek ugyanis már van egy hitele, és ameddig azt nem rendezik, nem tudnak újat igényelni.

Ezek is érdekelhetik