Gazdaság

2011.10.20. 18:40

Elcoteq: nyereség és bezárás

Hosszú idő után törte meg a hallgatást az Elcoteq Magyarország Kft. Csütörtökön dr. Krippl Zoltán jogi és kommunikációs ügyekért felelős igazgató nyilatkozott a Dunántúli Naplónak.

K.E. (Dunántúli Napló)

Mint kifejtette, bár a mai napig nyereségesen működik, az Elcoteq Magyarország Kft. nem tudta elkerülni az anyavállalat hitelfelvétele miatt kialakult helyzetet, a pécsi gyár működését végül a zárolt számlák lehetetlenítették el. Dr. Krippl Zoltán már nem lát reális esélyt az Elcoteq helyzetének feloldására, ugyanakkor hangsúlyozta, a helyi cégvezetés mindent elkövet, hogy a dolgozók járandóságainak vagyoni fedezetét biztosítsa.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az óriási üres polcok is jelzik, hogy mekkora volumenű termelés zajlott itt
[/caption]

– Amikor a találkozót egyeztettük, azt mondta, portaszolgálat éppen még van. Valóban nincs túl nagy élet a gyárban.

– Van villany és fűtés is. De az akasztófahumort félretéve, tényleg alig van mozgás a telephelyen. A még meglévő egy megrendelőnk számára alig 100-150 ember dolgozik, a többi, még állományban lévő dolgozó állásidejét tölti. Ők lehetnek úgy 1300-an.

– Korábban, amikor több százas, ezres munkaerő-felvételről kérdeztük, említette azt a vízióját, hogy nehogy valamikor ugyanilyen elbocsátásokról kelljen beszámolni.

– Ha eszembe is jutott a kérdés, ki gondolta volna ezt néhány éve, amikor több mint hétezren dolgoztak a cégnél Pécsett, de még idén év elején sem merülhetett fel senkiben a gyár bezárásának lehetősége. Hozzáteszem, ha csak rajtunk múlik, most sem lenne így.

– Ezt hogy érti?

– Jelen helyzetünkben talán hihetetlenül hangzik, de az Elcoteq Magyarország Kft. a mai napig nyereségesen működik. Ezért tragikus látni a 21. század technikájával felszerelt hatalmas, közel negyvenezer négyzetmétere gyárat üresen, benne a sok millió eurós gépeket leállítva, és tragikus elküldeni több ezer embert. Különösen abban a tudatban, hogy a termelésnek piaca is van.

– Akkor mi vezetett a mélyrepüléshez?

– Anyavállalatunk, az Elcoteq SE még 2009-ben mintegy 100 millió eurós hitelt vett fel egy több európai bankból álló konzorciumtól. Idén júniusban vált világossá, hogy körülbelül a tartozás felét már nem tudja visszafizetni az anyavállalat. Mivel a kölcsönhöz az Elcoteq Magyarország Kft. nyújtott kezességet, ezért cégünk számláit előbb zárolták, majd minden érkező tételt leemeltek a hitelező bankok. Ez gyakorlatilag ellehetetlenítette a működésünket.

– Ha egyre kevesebb embernek is, de azóta mégis háromszor adtak fizetést.

– Az érintett bankok között akadt olyan, nem magyarországi pénzintézet, amely nem zárolta a számlát, és engedte a kifizetéseket. Így két hónapig tudtuk az anyacég számláján keresztül a beszállítókat és a dolgozókat kifizetni. Amikor az anyavállalat felszámolás alá került, akkor ez a lehetőség is megszűnt, és ma minden kifizetés csak a hitelező bankok előzetes írásbeli hozzájárulásával lehetséges.

– Mi lesz a sorsa a még állományban lévő dolgozóknak?

– Nincs más lehetőségünk, csak a csoportos létszámleépítés, amiről a jogi előírásokhoz igazodva november elején kapnak értesítést az érintettek.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Már üresek a korszerű gyártósorok az Elcoteq pécsi telephelyén
[/caption]

– Van remény arra, hogy megkapják bérüket, végkielégítésüket, a beszállítók benyújtott számláik ellenértékét?

– Ennek menete ugyanaz, mint amit már elmondtam, a kifizetés az anyavállalati hitelezők hozzájárulásával történhet meg. Itt helyben a cégvezetés arra törekszik, hogy a dolgozók kifizetésének vagyoni hátterét teljes körűen biztosítani tudja.

– Az utóbbi hónapokban alig jött információ közvetlenül a cégvezetéstől. Miért?

– Talán az elmondottakból is kitűnik, hogy a helyi vezetés keze teljes mértékben meg van kötve. Ugyanakkor élénk háttérmunka folyt azért, hogy legalább a soros fizetéseket utalni lehessen. Rendőri szaknyelven „a nyomozás sikere érdekében” nem volt hivatalos információ.

– Az anyavállalat felszámolás alatt, ezt valószínűleg a pécsi cég sem kerülheti el. Az utolsó fázishoz közelítve lát esélyt a megoldásra?

– Reálisan nézve nem sokat. A vevői kör elolvadt, nincs konkrét befektetői ajánlat. Ami még tartja a reményt, az az infrastruktúra és a többezres szakképzett munkaerő megléte. Ha a Mechlabor–Hantarex–Nokia–Elcoteq sort nézem, az az ötven év adhat némi bizakodást a folytatásra. Valószínű már valami más néven.

Százmilliók mentek el

Az Elcoteq nem csak a munkahelyek tömege – számítások szerint a 7500 fős csúcsfoglalkoztatás idején a beszállító, kiszolgáló partnerekkel együtt közel 10 ezer embernek adtak munkát, több mint 20 ezer család megélhetéséhez hozzájárulva – miatt érzékeny veszteség a város, illetőleg a megye számára. A cég legjobb éveiben mintegy 700 milliós iparűzési adót fizetett, esztendőnként 30 és 80 millió közötti összeggel támogatta a helyi sport- és kulturális életet, évi 10 milliós nagyságrendben járult hozzá a szak- és egyetemi képzéshez. Távozásával ezekről is le kell mondani.

Segítségre kész

A város önkormányzatának természeti és emberi erőforrás fejlesztési bizottsága tegnap közvetlen tájékoztatást kapott az Elcoteqtől a cég helyzetéről. Kővári János, a bizottság elnöke lapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a város bekapcsolódik a munkaügyi központ által kidolgozás alatt álló európai uniós forrásteremtő pályázatba, ami az állásukat vesztő dolgozók újra elhelyezkedését, képzését, vállalkozóvá válását segíti.

A város emellett befektetővonzó kiajánlásában is kiemelten szerepelteti az Elcoteqtől távozó munkaképes, jól képzett munkaerőt.

A város emellett befektetővonzó kiajánlásában is kiemelten szerepelteti az Elcoteqtől távozó munkaképes, jól képzett munkaerőt. Az óriási üres polcok is jelzik, hogy mekkora volumenű termelés zajlott itt Már üresek a korszerű gyártósorok az Elcoteq pécsi telephelyén -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!