Gazdaság

2012.11.28. 15:48

A Flextronics nem beszél

Továbbra is csak a remény él azok számára, akik esetleg munkalehetőségben bíztak a Flextronics pécsi érkezésének hallatán. A cég hivatalosan továbbra sem nyújt semmilyen információt itteni terveiről.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Legutóbb a Flextronics sárvári gyárában történt leépítés miatt vettük fel a kapcsolatot a multicég magyarországi vezetésével, de az ígért válaszban csak a következő állt: „Cégünk továbbra sem nyilatkozik a pécsi telephelyen folytatott operációról”.

Marad tehát továbbra is az a sovány tény, hogy a társaság felvonta céges zászlaját az Elcoteq megüresedett, Szilva utcai telephelyén. Ezenkívül semmilyen fejlemény nem támasztja alá a Flextronics pécsi terjeszkedését.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Biztató hír, hogy a Flextronics szerver és egy új notebook gyártására kapott megbízást a Lenovótól
[/caption]

Lapunk annak idején elsőként számolt be a társaság cserkúti érkezésének híréről, a cég a kínai Huawei számára gyárt telekommunikációs berendezéseket. Akkor, tavaly az első félévben, a vállalat – elsősorban az Elcoteqtől elbocsátottakból merítve – saját toborzás útján biztosította a mintegy 200 fős munkaerőigényét. Foglalkoztatásukra ugyanakkor igényelte az elérhető munkahelyteremtő támogatást. Most sem a saját toborzás előkészületeiről, sem pedig a munkahelyteremtő támogatás igényéről nincs hír a megyeszékhelyen és körzetében.

Sajnálatos módon a felszámolás alatt álló Elcoteqtől sem juthattunk megerősítő vagy cáfoló információkhoz, ugyanis a finn multi megmaradt javainak hasznosításával egy luxemburgi felszámolóbiztos foglalkozik.

A hallgatás ugyanakkor nem jelenti azt, hogy rövid időn belül ne jöhetne Pécsre a Flextronics. A szigorú titkokként kezelt üzleti információkhoz már a Nokia és az Elcoteq érkezése, illetőleg távozása során hozzászokhattunk.

Tapasztalatok

INFORMÁCIÓK SZERINT a baranyai álláskeresők (köztük volt elcoteqesek) közül többen próbáltak szerencsét a Flextronics zalaegerszegi vagy budapesti gyárában. A visszajelzések szerint a lakhatási körülményeket látva a fővárosból többen azonnal visszafordultak, ugyanakkor olyanok is vannak, akik a munkalehetőség miatt lakóhelyüktől távol, a zalai megyeszékhelyen a cég által bérelt lakásokban, közösségi szállásokon is kitartanak. Lapunk információja szerint a gyártósorokon 80–90 ezres nettó fizetés érhető el, ami túlmunka vállalásával emelhető némileg. Ez megfelel az elcoteqes fizetéseknek.

Új megrendelés

PÉCS ÉS Baranya esetében a rendelkezésre álló betanított, szabad munkaerő jelentheti a legnagyobb vonzerőt a Flextronics számára. Az Elcoteq után ez többezres nagyságrendben áll rendelkezésre a térségben. Emellett valószínűleg nem mellékes az autópálya megléte sem. A cég érkezéséhez azonban ennél sokkal fontosabb tényező, hogy olyan megrendelés­állománnyal rendelkezzen, ami lehetővé teszi a bővítést. Ilyen hír a közelmúltból, hogy a Flextronics szerver és egy új notebook gyártására kapott megbízást a Lenovótól, ugyanakkor ezzel összefüggésben nem Pécset, hanem pont a sárvári gyárat emlegették.

Példa nélkül

GAZDASÁGI ÉS kamarai szakemberek is többször hangoztatták a közelmúltban, hogy Baranya gazdasága számára egy-egy újabb multicég érkezése esetén is az jelenthetné az igazi fejlődési pályát, ha a helyi kis- és középvállalkozások beszállítóként tudnának kapcsolódni a nagyvállalatok működéséhez. Erre az eddigiekben sem akadt említhető példa. A Nokia vagy az Elcoteq ittléte alatt inkább a szolgáltatásokban – szállítás, őrzés, étkeztetés stb. – jutottak szerephez helyi cégek, igazán gyümölcsöző kapcsolat sem beszállítókkal, sem a munkaerő utánpótlásában kulcsszereplő egyetemmel nem alakult ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!