Gazdaság

2013.03.18. 18:21

Csak a forint hoz megoldást a devizásoknak

Országosan még több mint százezerre, de Baranyában is több ezerre tehető azoknak a devizahiteleknek a száma, amelyeket már három hónapon túl nem fizetnek.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A szám még mindig nagyon magas, annak ellenére, hogy aki csak tudott, már élt az egy összegű végtörlesztés, illetőleg a rögzített árfolyamú törlesztés lehetőségével. Sokan ugyanis annak ellenére kerültek a devizahitel-csapdába, hogy utóbbi állami segítséget már igénybe vették, később viszont a rögzített árfolyamon sem tudták fizetni törlesztéseiket.

A nem fizetőkre nehezedő egyre súlyosabb nyomás miatt újabb devizahiteles mentőakcióra készül a kormány. A tervek szerint forintra váltanák a legalább kilencven napja nem törlesztett adósságokat, majd az összeg egy részét elengednék. A bankok az ebből származó veszteségüket részben leírhatnák a bankadóból.

Annak ellenére, hogy ez a megoldás – egyes szakmai félelmekkel ellentétben – nem igényelné az ország devizatartaléka egy részének aktiválását, az újabb akció hírére tovább gyengült a forint. Ráadásul szakértői előrejelzések szerint középtávon nem kizárt a további gyengülés sem.

Mivel az új vezetéssel felálló gazdasági tárca hosszú távon érdekelt a forint stabilitásának megteremtésében, és Varga Mihály miniszter szerint inkább a devizahitelesek problémáját kezelő eszközök finomításában, semmint új eszközök bevezetésében látja a megoldást, ezért szakértők szerint továbbra is a devizakölcsönök forintra váltása nyújtja a legbiztonságosabb megoldást. Ugyanakkor azt is érdemes figyelembe venni, hogy az átváltásra vállalkozók – a választott bank feltételei szerint – az aktuális szinten rögzítik immár forintban a fizetőrészleteiket.

------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön hogyan oldotta meg a devizahitel-problémáját?
------------------------------------------------------------------------

Feltételekkel

A feltételek szerint azok élhetnek a váltáslehetőséggel, akik már több mint 90 napja nem fizetik a törlesztőrészleteket, s jelzálog alapú devizahitelt vettek fel. A tartozást a hitelintézet az adós kérelmére forintalapú hitelre váltja és annak meghatározott részét (korábban 25 százalékát) elengedi. Fontos szempont lehet ugyanakkor, hogy azok, akik már korábban is részt vettek valamelyik kedvezményes programban, csak akkor igényelhetnek támogatott hitelt, ha teljesíteni tudták a vállalásaikat. Az új hitel is jelzálog alapú és állami kamattámogatás igényelhető hozzá.

Banki szempont

Egy Dunántúli Napló által megkérdezett bankszakember szerint – bár a bankok többsége nyitott a devizahitelek rendezésének kérdésében – az elmúlt évben nem nőtt a hazai pénzintézetek érdekeltsége ezen a téren. A szakma általános vélekedése szerint a különadók, illetőleg a tranzakciós díj bevezetése a nyereségveszteség határára sodorta a szektort, ami egyes bankoknál már súlyos következményekkel is járhat, akár a konszolidáció szükségességét vetítheti előre. Ezért a további devizahiteles mentőakciót is mindkét fél számára elfogadható feltételekhez kell majd kötni.

Vállalkozók is

Az idei év első felében olyan pénzügyi programokat kell kialakítani, amelyek lehetővé teszik, hogy a kis- és középvállalkozások elfogadható feltételek mellett átválthassák korábbi devizahitelüket forintkölcsönre – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara rendezvényén. A kormányfő elismerte, hogy a kis cégek problémáira a lakosság megsegítése miatt eddig nem jutott elegendő pénz, azonban ígéretet tett, hogy még ebben az évben megindul a kkv-szektort segítő programok részleteinek kidolgozása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!