Gazdaság

2014.04.14. 16:43

Kell a mérnök: az egyetemmel működik együtt a Hauni

Saját kezébe vette szakember-utánpótlásának biztosítását a pécsi Hauni Hungaria Kft. A cég már nemcsak fizikai dolgozóinak képzésére, hanem mérnökcsapatának gyarapítására is sajátos modellt dolgozott ki.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

A cég eredményes működése szempontjából kulcsfontosságú tényező a megfelelő szakember-utánpótlás. Az elmúlt időszak tapasztalatai azt mutatták, hogy kevés a megfelelő, jó képességű, gyakorlattal is rendelkező szakmunkás, ugyanakkor felsőfokon képzett, nyelveket is beszélő műszaki szakemberből sincs elegendő a piacon. A középfokon elindult duális képzés a korábbi rendszerhez képest sokkal jobb arányban tartalmazza az elméleti és gyakorlati oktatást.

A diákok a tanulmányi idő felét a gyakorlati képzőhelyen töltik. Ennek nagy előnye, hogy megismerik a céget, munkakörnyezetben sajátítják el a szakmát, részt vesznek a cég életében. Nagyon fontos, hogy már tanuló korukban megtanulják a szociális együttműködés elemeit és formáit, nem lesz idegen számukra a munkahelyi környezetben való viselkedés, a kommunikáció, a csapatmunka, a munkahelyi elvárások kezelése, az eligazodás a vállalati folyamatokban.

Ennek a tudatosságnak köszönhetően az elmúlt években a Hauninál elkezdett működni és folyamatosan erősödni a szakmunkásképzés. A középfokon elért sikerek nyomán idén szeptembertől a Hauni a Pécsi Tudományegyetem PMMIK Gépszerkezettan Tanszékével együttműködve felsőfokon is duális képzést indít a lehetőség iránt érdeklődő leendő hallgatók számára. Az új programban a hallgatók évente átlagban mintegy húsz hetet töltenek gyakorlati oktatáson. A konstrukció külön előnye, hogy a kiválasztott diákokkal hallgatói munkaszerződést kötnek, ami külön juttatásokkal is jár. A képzésre április végéig lehet jelentkezni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!