Gazdaság

2015.01.12. 12:52

Ahol még a válság sem fékezte le az ingatlanok piacát

A belvárosi lakás- és házforgalom tartja a lelket a pécsi ingatlanpiacban. A város központjában és annak közvetlen környezetében a válság legsúlyosabb időszakában is cseréltek gazdát ingatlanok, sőt, ha nem is a korábbi nagy számban, de épültek új otthonok is. A belvárosi ingatlanpac másik sajátos megnyilvánulása, hogy az itt kínált albérletek hamar kedveltek lettek a külföldi egyetemisták körében.

Kaszás E. (Dunántúli Napló)

– Az élénkülés egyértelműen a belvároshoz közeli, ugyanakkor csendes lakóövezetekben tapasztalható, ahol még a legsúlyosabb válság idején is el lehetett adni az újonnan épülő lakásokat. Ezzel együtt valóban megfigyelhető, hogy a történelmi belvárostól északra és nyugatra eső városrészeken nagyobb számban épülnek elsősorban társasházi lakóingatlanok – magyarázta a jelenség okát a lapunk által megkérdezett ingatlanszakértő.

A megfigyelhető újdonság kapcsán az árak is kettészakadtak az ingatlanpiacon. A szóban forgó kurrens lakások négyzetméterára ugyanis továbbra is tartja a 255 ezer forint feletti sávot, esetenként – a luxus kategóriában – elérheti a 300 ezer forint fölötti tarifát is. A felső kategória után ugyanakkor egy nagy szakadék következik, hiszen a „használt”, 10–15 évnél öregebb ingatlanok ára a válság után még nem tért magához. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a 2008-ban még 30 millió fölöttire taksált családi ház most jó, ha valamivel 20 millió fölött megy el, míg a jobb minőségű panelok esetében az akkori 8–8,5 milliós ár 6 millió környékére esett vissza.

Néhány befektetési szándékú, vállalkozó szellemű vevő mellett – akik vállalják az ingatlanban lekötött pénz kockázatát – a szakértők szerint eljött az idő, amikor azok vásárolnak, akik lakni szeretnék az adott ingatlant. A vevők elsősorban a régebbi építésű, használt házakat, lakásokat keresik, amiket saját igényeik szerint alakítanak át, illetőleg újítanak fel. A régióban országos összevetésben is figyelemre méltó mértékben emelkedett a használt ingatlanok vásárlásának aránya, Pécsett pedig a belváros fölötti hegyoldali területen élénkült meg a forgalom az elmúlt negyedévben.

Jól megfigyelhető az is, hogy a vevők csak minimális mértékben folyamodnak hitelért. Ha az önerő nem fedezi a kiszemelt ingatlan értékét, akkor inkább valamilyen lakáskassza-konstrukcióban keresik a megoldást, vagy aki teheti, munkáltatói kölcsönt vesz fel.

Utóbbi jelenség mögött az áll, hogy az ingatlanhitelek kamatai még mindig viszonylag magasan, hat százalék körül állnak, miközben szakértők szerint maximum e számok felén lenne létjogosultságuk a hosszú távra szóló kölcsönök kamatainak.

Nem kérdéses, hogy a külföldi diákok éltetik a pécsi belvárosi albérleti piacot

Az elmúlt néhány évben fokozatosan gyarapodva adták a belvárosi ingatlanpiac üde színfoltját az itt egyre nagyobb számban lakást bérlő külföldi fiatalok. A Mecsek-oldal és az egyetemi városrész mellett a központ adja még azt a területet, ahol a külföldi diákok – zömében medikus, illetőleg kisebb számban közgazdászhallgatók – a legszívesebben bérelnek.

– Azért, mert ezt tartjuk a legbiztonságosabbnak, és mert innen az egyetem mellett minden más szolgáltatás – éttermek, fittnesztermek, a legnagyobb bevásárlóközpont – gyorsan és könnyedén elérhető – mondta kérdésünkre egy norvég hallgató, aki ötödmagával bérel egy négyszobás, nagy, belvárosi polgári lakást.

Mint az albérlet-közvetítőktől megtudtuk, a külföldi diákok keresletére alapozva egyre komolyabb piaca alakult ki a kiadó lakásoknak a belvárosban. Pont a kiemelt érdeklődés miatt, illetőleg a külföldi bérlőknek a magyar átlagtól eltérő, jobb anyagi helyzete okán az ilyen kuncsaftot kifogó főbérlő akár 20–30 százalékkal is jobb bevételre számíthat. Természetesen lehet nagyobb a kockázata is a külföldiek fogadásának, ez kikötött biztosítékokkal – például extra kaució – csökkenthető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!