Gazdaság

2015.05.19. 14:44

Az országos átlag mögött a baranyai bérek

Vannak olyan munkakörök – gépipari szakmák, mérnökök, informatikusok –, amelyekben Budapesten vagy a győri, kecskeméti autóipari cégeknél – akár a baranyai pénzek dupláját is meg lehet keresni.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

Hol van már az ezer szabad álláshely!

Öt-hat évvel ezelőtt ilyenkor, a nyár felé közeledve mindig ezer fölött volt a munkaerő-piaci szervezetnél regisztrált szabad álláshelyek száma, most pedig már az év elejit duplázó 218 tételnek is örülni kell. Az aktuális kereslet jól mutatja a szezonális jelleget, ugyanis megnövekedett az igény az építőipari szakmák, segédmunkások, illetőleg a vendéglátásban, idegenforgalomban hasznosítható munkaerő – pincér, pultos, szakács, kőműves – iránt.

Igazán biztató mozgást a Harman termelésének nyári indítása, illetőleg az ITS Hungary beígért létszámbővítése ígér. A teljes valósághoz azonban hozzátartozik, hogy az amerikai cég munkaerőigényét akár a baranyai érdekeltségeit felszámoló Flextronics által elküldött három-négyszáz fős dolgozói létszám is fedezheti. Továbbra is hiányzik tehát legalább egy, de inkább több olyan nagyfoglalkoztató, amelyik száz vagy akár több ezer embert is képes felvenni, a megye kis- és középvállalkozói pedig munkaerőigény dolgában nem tudnak a nagyok nyomába lépni.

A tömegeket – mintegy 10 ezer főt – megszólító egyetlen alternatíva a közfoglalkoztatás, ami viszont alacsony bérszínvonalat hoz: a nettó fizetések jellemzően 45-75 ezer forint közöttiek. A baranyai bérek egyébként a versenyszférában szakmánként mintegy 10-15 százalékkal vannak elmaradva az országos szakmánkénti átlagtól, de vannak olyan munkakörök is – gépipari szakmák, mérnökök, informatikusok –, amelyekben Budapesten vagy a győri, kecskeméti autóipari cégeknél – akár a baranyai pénzek dupláját is meg lehet keresni.

Közel tízezren a közmunkában

A megyében immár évek óta a közmunka a „legnagyobb foglalkoztató”. A Belügyminisztérium honlapján elérhető legfrissebb adatok szerint a közfoglalkoztatottak száma jelenleg megközelíti a 10 ezret. Tavaly ősszel közel 14 ezer volt a közmunkások száma Baranyában, de ha most ki lenne használva valamennyi szabad közmunkahely, akkor 11 ezren is dolgozhatnának ilyen keretek között. Az önkormányzatok és a programban résztvevő nonprofit szervezetek (településüzemeltetők, erdészetek, vízügyi igazgatóságok) rugalmasan alakítják a felvettek létszámát. Az országban Békés után Baranyában a legmagasabb a közfoglalkoztatottak aránya.

Címkék#Flextronics

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!