Gazdaság

2015.10.27. 18:17

Sikeresen működik a pécsi biogázerőmű

Sikeres volt a kilenc hónapos próbaüzem, jól működik Tettye Forrásház biogázerőműve. Megnéztük a tudományos-fantasztikus filmekbe illő üzemet.

Fülöp Zoltán (Dunántúli Napló)

Ha nem lennének olyan komoly biztonsági intézkedések, simán kibérelhetnék a filmesek a Tettye Forrásház biogázerőművét – ennél tökéletesebb helyszínt ugyanis nehéz lenne találni egy tudományos-fantasztikus filmhez. A város szélén álló üzemet persze nem ezért látogattuk meg: az apropót az jelentette, hogy hivatalosan is véget ért a próbaidő, minden a legnagyobb rendben, így egy, a zöld gondolkodásba maximálisan belesimuló hellyel gazdagodott Pécs városa. A szakemberek elmúlt hónapokban beüzemelték, finomhangolták a technológiát, az erőmű pedig bekapcsolódott a szennyvíztelep technológiájába.

A 2,1 milliárd forintos, európai uniós és magyar pályázati támogatást élvező projekt célja az volt, hogy szennyvíziszapból, éttermi hulladékokból, cefréből, és egyéb hulladékból biogázt állítanak elő, amelyből aztán áramot termelnek.

Rengeteg tonna szennyvíziszap tisztul 

A sajtótájékoztatón elhangzott: a kilenc hónapos alatt naponta átlagosan 5500 köbméternyi biogáz képződött, 63%-os metántartalommal - ez azonban csak a próbaidőre vonatkozik, a jövőben a 7500 köbmétert is elérhetik. A biogáz egy duplafalú, 3800 köbméteres gáztározóban tárolják, ahonnan folyamatosan kerül a gázmotorokba. Érdemes megemlíteni, hogy a biogáz-üzem komoly környezetterhelés alól mentesíti a régiót: a Dél-Dunántúl szennyvíziszap-gondjának megoldásához nagyban hozzájárulva már a próbaüzem alatt 16 szennyvíztisztító-telepről érkező iszapot ártalmatlanított, összesen 2500 tonnát, a helyi szennyvíziszap pedig 138.500 tonnát tett ki.

Egyre több lesz a zöldprojekt Pécsett

Kis túlzással hetente számol be lapunk olyan pécsi projektekről, amelyek valamilyen módon kapcsolódnak a környezettudatos gondolkodáshoz. Páva Zsolt polgármestert a már zajló és a várható beruházásokról kérdeztük.

– Szerencsére tényleg sok ilyen program zajlik a városban. Ide sorolható a mostani biogáz-projekt, a Mecsek-Dráva hulladékgazdálkodási program, a Pannonpower erőműjében is egyre hangsúlyosabb a bio-gondolkodás, de említhetném az elektromos buszokat is, s tervezzük töltőállomások beüzemelését elektromos autókhoz. Ez hosszú távon azt is szolgálja, hogy a jövőben így újra indulhatunk a Európa Zöld Fővárosa címért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!