Gazdaság

2016.01.25. 12:49

A telekpiacon is nagy bumm jöhet a CSOK miatt

Az új otthonteremtési kedvezmény miatt fokozott az érdeklődés az építési telkek iránt a megyében.

Babos Attila

Tizenhét összközműves építési telket értékesített 7 és 8 millió forint közötti átlagáron az év első két hetében a kozármislenyi önkormányzat, közölte Bíró Károly polgármester. Az elmúlt négy évben hármat adtak el, ezért – bár még vannak telkeik – továbbiakat alakítanak ki, folytatják a közművesítést.

Vevőik közt magánszemélyek, építési vállalkozók is vannak, mindenki az új, kibővített Családok Otthontermtési Kedvezménye miatt vásárolt. A legalább három gyermeket ígérők vagy nevelők akár 10 milliós támogatást, s akár 10 milliós, kedvező kamatozású, 3 százalékos hitelt kaphatnak. A magánberuházásban építkezőket – a 10+10 millión túl – a megvett építőanyagok után megilleti legfeljebb ötmilliós áfa-visszatérítés is. Igaz, a várakozások szerint emelkedni fog az építőanyagok és a szakmunka ára is.

De volt olyan is, aki azért vásárolt, mert attól tart, drágulás jön. Ez több baranyai ingatlanos szerint is bekövetkezhet, de az alku biztosan nehezebb lesz a korábbi kikiáltási árakból. Az ingatlanosok a korábbiaknál több telket adtak el, és folyamatosan mutatják őket, jócskán nőtt az érdeklődés.

A lakáspiachoz hasonlóan a telkek között is a Pécs és vonzáskörzetében, illetve a megye nagyobb városaiban lévők a legkeresettebbek. Pécsett a történelmi belváros esik ki a lakáspiacon felkapott területek közül a magánberuházók többségének. A legtöbben a Mecsekoldalon, vagy a jó közlekedéssel rendelkező külsőbb, megfizethető területeken keresgélnek. A jobb helyeken lévő pécsi telkekért 15-20 milliót is elkérhetnek, de az átlagár inkább 6-8, illetve 10 millió forint körül van, kijjebb 3-5 millió.

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy telekvásárlásra nem igényelhető a CSOK, sőt, a kedvezményes kamatozású hitel sem – minimálisan tehát a telekárral rendelkezni kell önerő vagy kezdőtőke gyanánt annak, aki belevág az építkezésbe, és eddig nem volt telektulajdonos.

Sok szempontot kell figyelembe venni

Vásárlás előtt érdemes földmérővel kitűzetni a telek pontos, valós határait, hangsúlyozta dr. Horváth Csaba igazságügyi ingatlanszakértő. Előtte nézzünk utána, kik a telek tulajdonosai, nincs-e rajta teher. Fontos, hogy milyen út vezet oda, vagy át rajta, az köz- vagy magánút-e. Nem mindegy, milyen közművek vannak a telken ténylegesen, melyeket lehet bevezetni, továbbá mekkora a telek beépíthetősége, azonnal lehet-e építkezni, vagy előtte bontani, földet egyengetni kell. Egy átlagos családnak elegendő 800-1200 négyzetméteres telek, de fontos érték a szélesség is, 20-22 méter ideális, ajánlott a minimum 16 méter.

Mennyiből?

Egy egyszintes, 80-100 négyzetméteres ház felépítése négyzetméterenként 180-220 ezer forintba kerülhet. A teraszt harmad-, a garázst félárban kell számolni, egy autóbeálló 40-50 ezer négyzetméterenként. Ha házzal együtt veszünk telket, szerencsés esetben elbontják az építőanyagért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!