Gazdaság

2016.04.04. 15:06

Befékezett az ipar Baranyában

Nem hozott áttörést az elmúlt öt év, továbbra sincs érdemi fejlődés megyénk gazdaságában. Az értékteremtés és a foglalkoztatás szempontjából stratégiai fontosságú ipar teljesítménye alig több mint a fele az ezredforduló közeli évekének.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A megyei székhelyű ipari vállalkozások 2015-ben 357,7 milliárd forint bruttó termelési értéket állítottak elő. A kibocsátás 1,2 százalékkal nőtt a 2014. évihez képest, lényegesen alacsonyabb mértékben, mint a hasonló gazdálkodói körben országosan (7,9%).

A nagyobb probléma azonban az, hogy a csekély bővülést is az elmúlt évek gyengébb teljesítményéhez kell viszonyítani. A megye iparának produkciója ugyanis jelenleg alig több, mint a fele az 1990-es évek véginek, a 2000-es évek eleinek. Abban az időszakban nemcsak a csúcsidőben több mint 7 ezer embernek munkát adó Elcoteq termelt, de itt voltak még a finn cég „oldalvizén érkező” további skandináv vállalkozások, de működött még a tejiparban érdekelt MiZo, teljes kapacitással dolgozott a Délhús is. Hasonlóan nagy vérveszteség volt a megye számára az építőipar teljesítményének drasztikus leépülése. Az ágazat szereplői a rendszerváltás óta folyamatos elaprózódása miatt gyakorlatilag képtelenek voltak nagy munkát elnyerni, szinte mindenhol csak alvállalkozóként tudtak megbízáshoz jutni.

A folyamatot jól mutatják a tavalyi év számai is: a járműipari és élelmiszeripari termelésbővülés mellett olyan tradicionális területeken vesztett piacot a baranyai gazdaság, mint a textil- és bőripar, a feldolgozóipar, illetőleg a gépipar. Utóbbi annál is érzékenyebb veszteség, mert az Elcoteq távozása után a gépipar mutatkozott a leginkább versenyképes ágazatnak a megye gazdaságában.

Munka után mennek az emberek

A gazdaság romló teljesítményének egyik velejárója, hogy a megye, de a megyeszékhely, Pécs is jelentősen veszített népességmegtartó képességéből. Baranya lélekszáma már 390 ezer alatt van, Pécs pedig az elmúlt 10-15 évben közel huszonötezer főt veszített lakónépességéből. A jelenség nemcsak a születések és halálozások közötti növekvő különbségből adódik. Az egyre romló elhelyezkedési, és ezáltal megélhetési helyzet miatt évről évre növekedett a térséget elhagyók száma. Az elvándorlás hazai fő irányai (Budapest, Győr, Székesfehérvár) mellé az utóbbi 7-8 évben folyamatosan felzárkózott, majd előzött is a külföldön való letelepedés.

Egyelőre hiába csábítanak

Jelenleg a megye legnagyobb ipari foglalkoztatója a mintegy ezer főt alkalmazó Hauni Hungária. A város, illetőleg a megye folyamatosan közvetíti, hogy milyen erőfeszítések történnek új, munkahelyteremtő beruházások idecsábítása és tartós letelepítése érdekében, ám ezek mindeddig kevés eredményt hoztak. Az elmúlt esztendőkben jóformán csak a telekommunikációhoz kapcsolódó támogató szolgáltatás területén figyelhettünk meg áttörést, ezen a téren a német és amerikai cégek mellett hazai nagyvállalat terjeszkedése is megfigyelhető Pécsett. Hiába nyerte el ugyanakkor néhány esztendeje az év ipari parkja címet a pécsi déli ipari park, ha hinni lehet a híreknek, idén ősszel köszöntheti az első betelepülőt az objektum.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!