Gazdaság

2013.10.10. 12:21

„A rezsiháború Pécsett kezdődött” – négy évet értékelt a Tettye Forrásház

Igazi sikertörténet a Tettye Forrásház megalakítása - fogalmazott csütörtökön Pécsett Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a szolgáltató négy éves eredményeit értékelve. A Pécsi Vízművet felszámolhatják, a Tettyében részesedést szerezhet az állami DRV Zrt. Pécsett egy önkormányzati és egyetemi gázszolgáltatásra szóló pályázatot a GDF Suez nyert el.

Babos Attila (Dunántúli Napló)

Bár fontosak egy önkormányzati cég gazdasági mutatói, pénzügyi eredményei, legalább ennyire fontos, hogy a pécsiek mennyire elégedettek a nekik nyújtott szolgáltatásokkal, fogalmazott csütörtökön Pécsett, sajtótájékoztatón Páva Zsolt.

Pécs polgármestere a Tettye Forrásház Zrt. négy éves megalakulása miatt hívta egybe a sajtó képviselőit, oldalán dr. Szabó Iván ügyvéddel, aki az önkormányzatot képviselte a pécsi vízműcsata néven elhíresült ügyben.

Páva Zsolt szerint a nagyon fontos a Tettye társadalmi szerepvállalása is, hisz támogatja a pécsiek közösségét. Összesen 200 művészeti, kulturális és sporteseményt támogatott a cég, emellett szinte az összes nagyobb városi eseményen, fesztiválon, civil programon képviseltette magát a társaság.

Hosszú távú fejlesztések

Hangsúlyozta, hogy több olyan hosszú távú fejlesztés indult el vagy ért be idén, amely hosszú időre biztosítja a szolgáltatások magas színvonalát és biztonságát. Jelenleg egy 100 millió forintos beruházás próbaüzeme zajlik, és több éves hiányt pótolva, a hetekben indult el a pécsi biomű építése is, 2,1 milliárd forintos beruházással, közölte a polgármester.

Hárommilliárd maradt a pécsieknél

Szerinte különösen fontos, hogy a Tettye megalakításával, illetve azzal, hogy Pécs visszaszerezte a vízszolgáltatóját, több mint 3 milliárd forint maradhatott a pécsiek pénztárcájában 2010 óta. Ez ugyanis szerinte az a különbözet, amit a Suez díjképlete alapján vízdíjban kellett volna befizetnie a pécsieknek, ha marad a Pécsi Vízmű.

Pécsett kezdődött a „rezsiháború”

Dr. Szabó Iván arról szólt, hogy a rezsiháború Pécsett kezdődött, egy modell volt, és erről nemrégiben a miniszterelnök is pozitívan emlékezett meg. Szerinte a pécsiek szeretik a Tettye Forrásházat, és „szeretettel használják a szolgáltatásait”.

A cégben részesedést szerezhet hamarosan az állami regionális vízszolgáltató, a DRV Zrt., ami dr. Szabó Iván szerint azért fontos, mert így a cég még stabilabban működhet, még több állami támogatást kaphat, és egy esetleges banki finanszírozást illetően is jobb helyzetből indul.

Beszáll a DRV, de nem ellentételezés

Azt kizárta azonban, hogy menedzsment-jogokat, vagy többséget szerezhetne a DRV a pécsi vízszolgáltatóban, illetve hogy a jövőben mostanában külföldi cég, tulajdonos újra tulajdonrészt szerezhetne. És ez nem ellentételezés az állam részéről a 3 milliárdos kompenzációért, mert egy olyan belügyminisztériumi forrásból fizette ki az állam a pénzt, amelyért nem is kérhet ellentételezést. A DRV résztulajdon-szerzése mindkét félnek jó üzlet lesz.

Nem befektetőellenesek

Mindemellett, habár ez a vád is elhangzott sajnos nemzetközi fórumokon, ők, és a pécsi önkormányzat korántsem befektetőellenes, vagy külföldi befektető ellenes, sőt. Egyetlen céggel volt vitás ügyük, amit rendeztek.

Egy fillérrel sem fizettek többet

Mint fogalmazott, egyetlen forinttal sem fizetett többet a magyar állam a pécsi önkormányzat helyett a 3 milliárdos kompenzációval, mint amennyit a franciákkal kötött 1994-es szerződés szerint fizetnie kellett volna. A pécsi önkormányzat nevében a 3 milliárdot korában már felajánlották a cégnek, akkor azt nem fogadták el a franciák, később pedig maguk kértek peren kívüli egyezséget.

Nem volt nyertes vagy vesztes

Nem igaz az a vád sem Szabó Iván szerint, hogy Pécs elbukta volna Bécsben a vízmű-pert, ennek a pernek nincsenek nyertesei és vesztesei, egy, a pécsi önkormányzat és a magyar állam szempontjából is jó egyezség született.

Nincs fúzió, lesz feljelentés

A Pécsi Vízművel és a tulajdonában álló (immár a pécsi önkormányzat tulajdonában álló) leányvállalatokkal azonban nem lesz fúzió. A Pécsi Vízmű várhatóan jogutód nélkül fog megszűnni, állami felszámolás útján. Sajnos csak nyáron lett 100 százalékos tulajdonos a pécsi önkormányzat, akkor kerültek házon belülre, és tudták átvilágítani a céget és találtak ott hatalmas rendetlenséget és sok zűrös ügyet, amelyek miatt sajnos büntető feljelentéseket kell majd tenniük. A lista hosszú, a gyanú: sikkasztás, gazdasági erőfölénnyel visszaélés, hűtlen kezelés.

Nem bánatpénz a Sueznek

Újságírói felvetésként elhangzott, hogy a Suez a „gázcsöveken keresztül szivárog vissza Pécsre”, mert egy háromszereplős pályázatot nyert el a GDF Suez Pécsett önkormányzati és egyetemi szereplők által kiírt tenderen. A kolléga kérdése pedig arról szólt, hogy nem egyfajta bánatpénz-e most ez a Sueznek. Meg kell, jegyezzük, hogy a GDF Suez nem azonos cég a Pécsett vízszolgáltatást végző Suez Environnement-nel, de tudomásunk szerint azonos vállalati konszern tagjai mindketten. Dr. Szabó Iván is azt hangsúlyozta a téma kapcsán, hogy nekik a Suez Environnement-nel volt bajuk, a két cég nem ugyanaz. Páva Zsolt pedig azt mondta, hogy a nyílt kiírásra a Suez adta le a legjobb ajánlatot, így őket kellett győztesként kihirdetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!