Gazdaság

2013.09.01. 16:24

Akár ötszörösére emelkedhet egy banki művelet ára

Pénzügyi szakemberek tapasztalatai szerint bizonyos bankoknál még a saját jegykiadóból történő pénzfelvétel is többször annyiba kerül, mint tavaly. A netes átutalások ára is drágul a tranzakciós díjak változása miatt.

Kaszás Endre (Dunántúli Napló)

A tranzakciós illeték idei bevezetése megnövelte a banki díjakat. Mindez azonban semmi volt ahhoz képest, ami ősztől várható – a megemelt illetékre való reagálásként. Ha valaki két alkalommal összesen 50 ezer forintot akar bankja saját automatájából felvenni, a tranzakciós illeték bevezetése előtti átlagosan 103 forint helyett ősztől 514 forintot kell kifizetnie, de egy rosszul megválasztott bankszámla esetében 1200 forint is lehet ez a költség. A saját ATM 2013 februárjában, tehát az illeték bevezetése után 73 százalékkal lett drágább. Az áremelkedés nagyobb része az állami elvonásnak köszönhető. Az új adó az említett példában 405 forintos átlagos díjat jelent.

– Maga kinél bankol? – kérdezi a reklám.

– Anyádnál – válaszolnánk most legszívesebben.

Az is sokba kerül majd, ha valaki a bankpénztárban akar hozzájutni a saját pénzéhez. A készpénzkifizetés most még hatezer forintos felső díjkorlátját az egyik bank 250 ezer forintra emeli, máshol pedig egyáltalán nincs korlát.

A bankon kívüli eseti internetes átutalásoknál 2012-ben még többségben voltak azok a számlák, amelyeknél teljesen díjmentes volt ez a tranzakció, őszre ötre fogyatkozott az ingyenes lehetőséget biztosító számlák száma, és további csökkenésük várható. Egy 25 ezer forintos átutalás tavaly átlagosan 130 forintba került, ha telefonon, és 78 forintba, ha neten indította valaki. Őszre ezek a díjak 280, illetve 122 forintra emelkednek, a kedvezményeket is figyelembe véve. Kétmillió forint utalásánál a költség majdnem négyszeresére nő, telefonon és neten egyaránt. Hiába az online ügyintézés: az átlagos kiadás ebben az esetben majdnem hatezer forint.

---------------------------------------------------------------------------
Szavazzon a középső hasábban! Ön hogyan reagál a banki műveletek drágulására?
---------------------------------------------------------------------------

Százmilliós büntetések a hibázó bankoknak

A tranzakciós illeték áthárítása miatt osztogatott büntetéseket a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete. Az eddigi mintegy 300 milliós pénzbüntetést azért szabta ki a felügyelet, mert több bank új díj bevezetésével próbálta meg áthárítani a költségeket az ügyfelekre. Az eddigi szankciókat nagyobb részt azért hozta mega felügyelet, mert a bankok új díj bevezetésével próbálták meg áthárítani a költségeket az ügyfelekre.

A törvényi keretek között viszont a költség áthárítása jogszerű lehet a PSZÁF szerint. A szabályok alapján a bankok a tranzakciós illeték emelése miatt nem vezethetnek be új díjat, nem változtathatnak a díjszámítás módján, és be kell tartaniuk a tájékoztatási szabályokat, legalább 60 nappal korábban tájékoztatniuk kell az ügyfeleket az emelésről, és legalább 15 nappal előbb annak mértékét is közölniük kell. A szervezet az ősz folyamán tovább vizsgálódik a témában, jelenleg is mintegy negyven ellenőrzés van folyamatban.

– Anyádnál – válaszolnánk most legszívesebben.

» Fülöp Zoltán jegyzete Tulajdonképpen mindegy, hogy személyesen a bankban vagy interneten intézzük a pénzügyeinket, szinte mindig többet fizetünk majd érte -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a bama.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!